Hemlagat tunnbröd med dillfrö

Serverar: 10-12 portioner

Perfekt norrländsk förrätt - vickning.

Ingredienser

  • 25 g Norrmejerier Smör
  • 5 dl Norrmejerier Mjölk
  • 25 g jäst
  • 2 msk sirap
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk dillfrö
  • 1 tsk hjorthornssalt
  • Ca 12-13 dl ljust dinkelmjöl
  • Instruktioner

    1. Smält smöret. Tillsätt mjölken och värm blandningen ljummen till ca 27°.
    2. Smula jästen och rör ut med lite av degvätskan. Häll över resterande degvätska, sirap, salt och dillfrö.
    3. Blanda mjöl och hjorthornssalt och arbeta samman till en smidig deg.
    4. Låt jäsa i bunken under en handduk i ca 40 minuter.
    5. Ta upp degen på mjölat bakbord.
    6. Dela degen i ca 14 bitar och rulla till bullar. Låt jäsa övertäckta på bakbordet i ca 20 minuter.
    7. Sätt ugnen på 275°. Ställ in plåtarna så de blir heta.
    8. Kavla ut degen till tunna rundlar på väl mjölat bakbord. Kavla gärna sista gången med en kruskavel.
    9. Sätt in en plåt i ugnen så den blir riktigt het. Ta ut plåten (var försiktig!) och flytta över kakorna på den varma plåten.
    10. Grädda kakorna mitt i ugnen i 1 minut. Låt dem svalna under en handduk så håller de sig mjuka.
    11. Serveras med t.ex. gravlaxtartar.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben