Höstig kycklinggryta.

Serverar: 4 portioner

Tid: 1 timme

Lite avancerad men mycket god....

Ingredienser

  • 12 potatisar
  • 6 morötter
  • 6 palsternackor
  • 6 gulbetor
  • 1 gul lök
  • rapsolja
  • 8 urbenade kycklinglår eller cirka 450 g lårfilé
  • 2 msk kycklingfond
  • 1 1/2 l vatten
  • 2 dl vitt vin
  • 1 dl maltwhisky , t ex The Macallan Fine Oak 10 yo
  • 1 knippa färsk timjan
  • hel svartpeppar
  • salt
  • 2 msk smör
  • 1 citron
  • 1/2 kruka persilja
  • 1/2 kruka basilika
  • Instruktioner

    1. Tvätta potatisen och rotsakerna. Skär dem i jämnstora bitar, dock ej för små. Hetta upp en gryta och tillsätt lite rapsolja. Fräs kycklingen tills den fått färg. Tillsätt kycklingfond, vatten och vin. Låt koka cirka fyra minuter, ta bort eventuellt skum med en soppslev eller liknande.
    2. Sänk värmen, tillsätt rotsakerna samt potatisen och låt sjuda. Fyll på med vatten om vätskan inte täcker. Tillsätt whisky, ett knippe timjankvistar, fem svartpepparkorn och salt. Täck över grytan med lock och låt sjuda i en kvart eller tills grönsakerna är mjuka. Sila av buljongen i en skål.
    3. Tillsätt smör, citronsaft, bladpersilja och basilika. Mixa buljongen med en stavmixer tills den får en härlig grön färg. Smaka av med salt och peppar och slå tillbaka den i grytan med kyckling och rotsaker. Servera rätten direkt ur grytan som ställs fram på bordet. Gärna tillsammans med ett gott bondbröd.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben