Hugis Napraforgó

Napraforgó är en ungersk vetebröd och här kommer min egen Napraforgó variant.

Ingredienser

  • 12 g jäst
  • 25 g smör
  • 1 ½ dl mjölk
  • 1 krm salt
  • 50 g vit sirap (1 dl = 140 g)
  • 4 dl vetemjöl
  • Fyllning
  • 2 msk smält smör
  • 2 msk strösocker
  • 1 msk kakao
  • 1 ägg till pensling
  • Pärlsocker
  • Instruktioner

    1. Smula jästen i en bunke. Smält smöret, tillsätt mjölken värm till 37°. Lös jästen i lite av degspadet, tillsätt resten med salt och sirap. Tillsätt ca hälften av mjölet, arbeta i mer efter hand till en smidig men lös deg. Låt jäsa övertäckt till nästan dubbel storlek ca 40 min.
    2. Dela i två och kavla ut dem till runda kakor ca 30 cm i diameter. Bred på smör strö över socker och kakao. Placera den andra ovanpå. Placera en mugg eller glas i mitten av degen för att behålla ett rund form i centrum. Dela resten i 16 delar. sedan snöra "tårtbits formarna"2 gg. varannan bit till höger och varannan bit till vänster. Låt jäsa övertäckta på plåt tills degen reser sig igen efter lätt tryck. Pensla med ägg, strö över pärlsocker. grädda i nedre delen, ca 225° ca 10-12 minuter.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben