Hugis vinbärsmaräng

En lyckad kombination av vinbär, maräng och mandel

Ingredienser

  • 4 dl vetemjöl
  • 100 g smör eller margarin
  • 1 dl florsocker
  • 2 äggulor
  • 1 dl riven sötmandel
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk rivet citronskal
  • Kräm
  • 1 dl vatten
  • 1 dl socker
  • 2 dl svarta vinbär
  • 3 msk maizena (strukna)
  • 2 äggulor
  • 1 msk smör eller margarin
  • Maräng
  • 4 äggvitor
  • 1½ dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 dl skalad, hackad mandel
  • Instruktioner

    1. Blanda vetemjöl, margarin, florsocker, äggulor, sötmandel, bakpulver och citronskal i en kastrull. Grädda i 210°C ca 20-25 minuter. Grädda kakan i smord och mjölad form (kan vara bra en med löstagsbar kant) i 210°C ca 20-25 minuter.
    2. Krämen: Blanda vatten, socker maizena i en kastrull.( Obs ej aluminium!) Låt det koka i ett par minuter. Tillsätt svarta vinbär och låt koka lite till. Ta kastrullen från värmen och vispa ner en äggula i taget. Låt den sjuda under omrörning ( inte koka ) tills krämen blir tjock. Blanda i matfettet. Låt krämen kallna. Häll den i pajskalet.
    3. Marängen: Vispa äggvitorna (4) tillsammans med socker, vaniljsocker till hårt skum. Strö över hackad mandel. Brädd marängen över krämen och grädda i 150°C ca 20 min.

    Liknande recept

    Kommentarer (2)

    DuverumEllet 14 augusti 2011

    Det var svårt att få ur skalet från kastrullen!

    Magdolna 14 augusti 2011

    Grädda kakan i smord och mjölad form (kan vara bra en med löstagsbar kant)....... Tips! Om det är svårt att ta loss kakan .... vänd ner formen och lägg en fuktig (kall) köksduk ovanpå. Vänta ca 2 - 3 min... Lycka till.

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben