Inkokt lax med rödvinskokt savojkål och dillstuvad potatis

Serverar: 4 portioner

Saftig lax med smakrik savojkål och krämig knöl.

Ingredienser

  • 800 g lax
  • 1 morot
  • 1 gul lök
  • 2 lagerblad
  • Skalet från 1 citron
  • 1 msk vitpeppar
  • 2 liter vatten
  • ½ huvud savojkål
  • 3 dl rödvin
  • 1½ dl socker
  • 600 g potatis
  • 1 dl hackad dill
  • 50 g smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 4 dl mjölk
  • 1 krm muskotnöt
  • 1 citron
  • Salt
  • Vitpeppar
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 140 grader.
    2. Koka upp morot, lök, lagerblad, citronskal, vitpeppar och vatten i en kastrull. Lägg laxen i en ugnsform och salt. Slå vätskan över och baka i ugnen i 15 minuter. Ta sedan ut formen och låt laxen svalna av.
    3. Koka potatisen. Strimla savojkålen och slå på rödvin och socker och låt koka i en kastrull tills det inte återstår någon vätska. Ta av från värmen och servera ljummen.
    4. Dela potatisen i bitar. Smält smöret i en kastrull och häll i mjöl. Vispa i mjölken, muskotnöt, salt och vitpeppar efter smak. Värm under omrörning tills mjölken tjocknar. Lägg i potatisen och dillen.
    5. Lyft upp laxen från lagen och servera med savojkål, dillpotatis och en citronskiva.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben