Jansson extra allt

Serverar: 6 portioner

Lite kaviar i grädden är hemligheten bakom den goda smaken. Och snåla inte med ansjovisen!

Ingredienser

  • 700 g mjölig potatis med skal
  • 1 stor gul lök
  • Smör till stekning
  • 1 stor burk anjovisfiléer, 125g
  • Salt
  • 2 msk kaviar
  • 1 dl standardmjölk
  • 3 dl vispgrädde
  • 1-2 msk ansjovisspad
  • 50 g smör
  • ¾ dl ströbröd
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 225 grader.
    2. Skala potatisen och skär den i riktigt tunna stavar, några mm tjocka (använd gärna mandolin om du har det) Strimla löken och fräs den mjuk i smöret.
    3. Varva potatis, lök och ansjovis (spara spadet) i en ugnssäker form eller i ugnssäkra portionsformar. Salta försiktigt, tänk på att både ansjovis och kaviar tillför salt.
    4. Vispa samman kaviar och mjölk och blanda med grädde och ansjovisspad. Slå detta över formen eller formarna och fördela smöret i små klickar på toppen. Avsluta med ströbrödet.
    5. Grädda i nedre delen av ugnen ca 40 minuter eller tills potatisen är mjuk och vätskan kokat in. I portionsformar tar det ca 25 minuter. Låt formen stå minst 20 minuter före servering.

    Liknande recept

    1 h 30 min
    4-6

    Kommentarer (0)

    Relaterade Artiklar

    Potatisgratäng
    Potatis är basen i många av våra mest svenska rätter. Trots att potati...

    Julmat i världen
    Nu är det snart dags för jul och det kan väl vara extra skoj att få re...

    Julbord för födoämnesallergiker
    Det finns flera olika typer av allergier och livsmedelsöverkänslighete...

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben