Lite kaviar i grädden är hemligheten bakom den goda smaken. Och snåla inte med ansjovisen!
Ingredienser
700 g mjölig potatis med skal
1 stor gul lök
Smör till stekning
1 stor burk anjovisfiléer, 125g
Salt
2 msk kaviar
1 dl standardmjölk
3 dl vispgrädde
1-2 msk ansjovisspad
50 g smör
¾ dl ströbröd
Instruktioner
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Skala potatisen och skär den i riktigt tunna stavar, några mm tjocka (använd gärna mandolin om du har det) Strimla löken och fräs den mjuk i smöret.
- Varva potatis, lök och ansjovis (spara spadet) i en ugnssäker form eller i ugnssäkra portionsformar.
Salta försiktigt, tänk på att både ansjovis och kaviar tillför salt.
- Vispa samman kaviar och mjölk och blanda med grädde och ansjovisspad. Slå detta över formen eller formarna och fördela smöret i små klickar på toppen. Avsluta med ströbrödet.
- Grädda i nedre delen av ugnen ca 40 minuter eller tills potatisen är mjuk och vätskan kokat in.
I portionsformar tar det ca 25 minuter. Låt formen stå minst 20 minuter före servering.
Liknande recept
Kommentarer (0)
Relaterade Artiklar
Potatisgratäng
Potatis är basen i många av våra mest svenska rätter. Trots att potati...
Julmat i världen
Nu är det snart dags för jul och det kan väl vara extra skoj att få re...
Julbord för födoämnesallergiker
Det finns flera olika typer av allergier och livsmedelsöverkänslighete...