Janssons frestelse

Serverar: 4-6 portioner

Tid: 1 timme

Den här längtar jag efter varje jul och påsk..det är der bästa jag vet, sååå himla god !

Ingredienser

  • ca 1 kg mjölig potatis (10-12 st)
  • 1 gul lök
  • 2 msk smör
  • 10 hela ansjovisar (eller 20 ansjovisfiléer)
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 dl möjlk
  • 2 msk ansjovisspad
  • 2 msk ströbröd
  • 2 msk smör
  • Instruktioner

    Sätt ugnen på 200 grader. Skär löken i tunna skivor. Fräs löken mjuk utan att den tar färg i smör på svag värme cirka 4 minuter. Rensa och dela ansjovisen i filéer. Skala potatisen och skär den i fina strimlor eller strimla den i matberedare. Varva potatisstrimlor, lök och ansjovis i en smord, ugnssäker form. Börja och sluta med potatis. Blanda grädde, mjölk och ansjovisspad och häll blandningen över potatisen. Sikta över ströbröd och lägg på några smörklickar. Grädda i nedre delen av ugnen 45-60 minuter tills potatisen är mjuk och ytan fått fin färg.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Relaterade Artiklar

    Potatisgratäng
    Potatis är basen i många av våra mest svenska rätter. Trots att potati...

    Julmat i världen
    Nu är det snart dags för jul och det kan väl vara extra skoj att få re...

    Julbord för födoämnesallergiker
    Det finns flera olika typer av allergier och livsmedelsöverkänslighete...

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben