Paté är alltid gott och uppskattat på julbordet.
Här smaksätts den med konjak, saffran och sambal oelek. Extra saftig blir den med örtsås och räkor på toppen.
Ingredienser
½ g saffran
1 msk konjak
½ kg räkor med skal
500 g laxfilé
2 ägg
2 dl créme fraiche
2 dl vispgrädde
1 tsk sambal oelek
1 dl finhackad gräslök
1 tsk salt
Örtsås
2 dl gräddfil
2 dl majonnäs
2 vitlöksklyftor
1 dl finhackad persilja
½ dl finhackad gräslök
½ dl finhackad timjan
Salt
Svartpeppar
Garnering
½ kg räkor med skal
Instruktioner
- Blanda saffran och konjak i en kopp. Skala räkorna.
Lägg saffrans- och konjaksblandningen tillsammans med räkor, lax, ägg, créme fraiche, vispgrädde, sambal oelek, gräslök och salt i en matberedare. Kör till en slät smet.
- Bred ut smeten i en smord avlång sockerkaksform, 1½-2 liter. Täck med aluminiumfolie. Ställ formen i en långpanna eller liknande fylld med vatten.
- Grädda patén i 200 grader i ca 1 timme. Känn efter så att patén har stelnat.
Lyft upp patén ur vattenbadet och låt den vila i en timme.
- Blanda gräddfil, majonnäs, pressad vitlök, persilja, gräslök, timjan, salt och peppar till en sås.
Servera såsen till patén.
Liknande recept
Kommentarer (0)