Julig lax- och räkpaté

Serverar: 12 portioner

Paté är alltid gott och uppskattat på julbordet. Här smaksätts den med konjak, saffran och sambal oelek. Extra saftig blir den med örtsås och räkor på toppen.

Ingredienser

  • ½ g saffran
  • 1 msk konjak
  • ½ kg räkor med skal
  • 500 g laxfilé
  • 2 ägg
  • 2 dl créme fraiche
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 tsk sambal oelek
  • 1 dl finhackad gräslök
  • 1 tsk salt
  • Örtsås
  • 2 dl gräddfil
  • 2 dl majonnäs
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 dl finhackad persilja
  • ½ dl finhackad gräslök
  • ½ dl finhackad timjan
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Garnering
  • ½ kg räkor med skal
  • Instruktioner

    1. Blanda saffran och konjak i en kopp. Skala räkorna. Lägg saffrans- och konjaksblandningen tillsammans med räkor, lax, ägg, créme fraiche, vispgrädde, sambal oelek, gräslök och salt i en matberedare. Kör till en slät smet.
    2. Bred ut smeten i en smord avlång sockerkaksform, 1½-2 liter. Täck med aluminiumfolie. Ställ formen i en långpanna eller liknande fylld med vatten.
    3. Grädda patén i 200 grader i ca 1 timme. Känn efter så att patén har stelnat. Lyft upp patén ur vattenbadet och låt den vila i en timme.
    4. Blanda gräddfil, majonnäs, pressad vitlök, persilja, gräslök, timjan, salt och peppar till en sås. Servera såsen till patén.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben