Juliga linsbiffar med saffransyoghurt

Serverar: 2-3 portioner

Tid: 45 minuter

Jag konstruerade dessa biffar till alla vegetarianer och/eller allergiker som ju också vill ha kul mat på julbordet. Hela artikeln finns här: http://njutmaten.blogspot.com/2009/12/matnyttigt-gront.html

Ingredienser

  • Biffar
  • 3 dl röda linser
  • 1 krm kanel
  • 1 krm paprikapulver
  • 1 tsk buljongpulver
  • 1/2 rödlök
  • 0,5 tsk honung
  • 1-2 msk smör
  • 1 näve bladpersilja
  • 2-3 krm mald kryddpeppar
  • Salt
  • Peppar
  • Len sås
  • 2 dl turkisk yoghurt
  • 0,5 kuvert saffran
  • Zest från 0,5 ekocitron
  • Instruktioner

    1. Skölj linserna och koka upp dem i rikligt med vatten, lägg lite buljong/fond i vattnet och pudra över koket med kanel och paprikapulver ett par gånger. Efter ca en kvart har linserna kokat sönder och det är dags att hälla av vattnet. Fräs vid sidan av detta upp den finhackade rödlöken i smör, tillsätt en halv tesked honung i pannan.
    2. Häll av linserna i ett durkslag, stjälp sedan upp massan i en ugnsform eller på ett större fat. Blanda i löken, hackad bladpersilja och krydda med salt, peppar och mald eller nystött hel kryddpeppar till belåtenhet (kan behövas mer än i receptet, beroende på tycke och smak). Smaka av kontinuerligt så att det blir en fin balans av smaker, kanelen skall bara anas gentemot kryddpepparn.
    3. När smeten kallnat helt så går det lätt att forma till biffar. Stek (helt i en panna utan höga kanter) på medelhög värme i rikligt med smör. Låt steka en bra stund på ena sidan innan du vänder, de blir lätt sköra annars.
    4. Såsen som hör till gör du så här: Rör ut saffran i yoghurten, riv ned citronens yttersta gula skal och låt dra en smula så att alla smaker hänger med.
    5. Till servering: blodröda pärlor från ett granatäpple och massor av bladpersilja.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben