Som alla filmjölksbröd så blir det väldigt saftigt och är grymt enkelt att göra. Även fast det är smaksatt med pepparkakskrydda så smakar det inte kaka utan mer kryddigt, väldigt gott med ost på.
Ingredienser
1 l filmjölk
4 dl havregryn
4 dl vetemjöl
4 dl rågsikt
3 msk ljussirap
1 msk bikarbonat
1 msk pepparkakskrydda (eller mald nejlika, kanel och ingefära i lika delar)
1 ½ tsk salt
2 dl russin
Instruktioner
Ta fram en stor skål, det blir mycket smet. Klä två avlånga brödformar med bakplåtspapper. Blanda alla ingredienserna till smeten i skålen och fördela den mellan formarna.
Grädda i 175 grader i 1 ½ timme. De ska vara inne så länge, annars blir de degiga. Ta ur dem ur formarna direkt och låt svalna på galler.
De går utmärkt att frysa och håller sig saftiga i en vecka i skafferiet.