Kalops i lergryta

Serverar: 4 portioner

Bekvämt att laga kalops på detta vis.

Ingredienser

  • 600 g benfritt nötkött (bringa, högrev eller bog)
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 2 gula lökar
  • 2 morötter
  • 10 kryddpepparkorn
  • 10 vitpepparkorn
  • 1 lagerblad
  • 2½ dl vatten
  • 2 tsk kinesisk soja
  • Instruktioner

    Ställ lergrytan i vatten, minst 10 min. Skär köttet i stora tärningar. Blanda mjöl och salt i en plastpåse. Lägg köttbitarna och vänd dem så att de blir mjöliga runt om(jag brukar fylla luft i påsen och skaka). Skala löken och skär den i klyftor. Skala morötterna och skär i slantar. Lägg köttet och löken med pepparkorn, lagerblad i lergrytan. Slå över vattnet och tillsätt sojan. Lägg lock på grytan och sätt den i 200gr ugnsvärme. Tillsätt morötterna efter en timme och låt grytan stå ytterligare en timme. Smaksätt ev med mer salt och peppar. Servera direkt ur grytan med potatis och rödbetor.

    Liknande recept

    4.8
    2 h
    4-6
    5

    Kommentarer (9)

    currynamnam 4 oktober 2008

    Mustig och god - och fantastiskt bekväm. Den gör jag flera gånger!

    Gunn57 1 februari 2009

    Tack för ett enkelt och jätte gott recept Det blir 5 stjärnor

    SaraFreij 16 februari 2009

    Smidigt & jättegott! Tack för recept!!

    Prillis 13 september 2010

    Enkelt och super gott recept! Nu kan man dra iväg och motionera medan kalopsen reder sig själv i ugnen. :) Tack för att du delat med dig av detta!

    egonsundling 3 mars 2011

    Mycket god, och jag slipper och passa! Tack för receptet.

    safir74 10 mars 2011

    Detta var enkelt och gott. Dock så fick jag fylla på med mera vatten efter hand. En fyra i betyg

    milanda 27 augusti 2011

    Tack för ett enkelt o jättegott recept!

    Mistys 15 januari 2012

    Enkelt och gott. Men vet inte om mina grytbitar var extra sega för jag fick ha grytan i ugnen ca 4 timmar innan kalopsen blev så där lite lagom mosig och mör som kalops ska vara. Jag tycker inte att kalops ska ha hela köttbitar som en köttgryta utan dom ska vara mer sönderdelade. Men annars ett bra recept som skötte sig själv. Betyg 4 av mig och jag kommer att göra det igen.

    kakmagen 29 mars 2012

    God och enkel rätt! Jag använde fläskkött och köttet var nästan klart efter en timme, så morötterna fick jag koka vid sidan om. Nästa gång ska jag kasta i dom i lergrytan direkt. :) Tycker att det kunde varit lite mer såsigt så nästa gång ska jag nog hälla på mera vatten också. Men ett superbra recept som jag definitivt kommer att göra flera gånger! 4a i betyg!

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben