Kalops på fläskkött

Serverar: 4 portioner

Tid: 2 timmar

Blir både billigare och godare (enl. mig). En skinkstek till bra pris är inte svårt att hitta. Sen är det bara att skära ner den. Eftersom den får koka så länge, så ramlar köttet isär så fort du sätter gaffeln i det. Servera med kokt potatis, rödbetor och smörgåsgurka. Gärna med ett stort glas kall mjölk till. Husmanskost när den är som bäst - och supergott!!!

Ingredienser

  • 1 kg skinkstek
  • 2-3 morötter
  • 1 stor eller 2 mindre gula lökar
  • 10-15 kryddpepparkorn
  • 5 vitpepparkorn
  • 4 lagerblad
  • 1 köttbuljongtärning
  • 1 msk soja
  • 5 dl + 2-3 dl vatten
  • 2-3 msk mjöl
  • Salt
  • Vitpeppar
  • Steksmör
  • Instruktioner

    1. Putsa och skär ner skinksteken till grytbitar om ca 3x3cm. Skala morötterna och gör skivor om ca 2 cm. Skala löken och skär som båtar.
    2. Koka upp 5 dl vatten och tillsätt buljongtärningen och soja.
    3. Stek grytbitarna i omgångar i en gryta - bäst blir det i en riktigt gjutjärnsgryta. Stek på dem ordentligt, salta och peppra, och lägg åt sidan!
    4. Lägg ner morötter och löken i grytan och stek på dem ett par minuter. Sikta över mjölet och häll tillbaka grytbitarna plus eventuell köttsaft. Häll på buljongen. Lägg i kryddpeppar- och vitpepparkornen + lagerbladen.
    5. Lägg ett lock på grytan och låt det koka under det upp emot 2 timmar på låg-mellan värme.
    6. Kolla lite då och då under sista timmen, om det kanske behöver spädas med lite mer vatten. Jag brukar slå på sammanlagt upp mot 2-3 dl extra vatten innan kalopsen har kokat klart.

    Liknande recept

    4.8
    2 h
    4-6
    5

    Kommentarer (8)

    Anderstam 23 februari 2012

    Tack för en Underbar Kalops ! En klar 5 poängare utan prut ! :-)

    Ruggrattan 19 april 2012

    Helt underbart gott! :) Smakar precis som kalops ska smaka och mörare kött får man leta efter...! En solklar favorit för hela familjen!

    irriterande 16 februari 2013

    Tak för receptet som gav den bästa kalopsen jag någonsin tillagat!

    andreas57 15 april 2013

    Helt fenomenalt recept! Otroligt gott!!

    thaiemigrant 21 november 2014

    Perfekt recept med härlig doft och lång eftersmak=vill ha mer.

    KochinaW 8 januari 2016

    Spännande att prova, har skrivit utav receptet.

    Nojjan69 18 april 2017

    Riktigt bra!! Tack för receptet!! Perfekt smak!! Hmmmm

    Viktoria 17 december 2017

    Första gången jag gjort kalops och jag ångrar inte att jag valde detta recept!

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben