Kinesisk currygryta med vitkål och äpple.

Serverar: 4-5 portioner

Tid: 45 minuter

Min kinesiska gryta med lök, vitkål, purjolök och äpple. Grytan kan göras på benfri karré, eller fläskfilé. Grytan serveras med ris eller pasta av något slag, eller varför inte nudlar. Det skall även vara en rejäl sallad som tillbehör. Grytan kan serveras som GI-mat om man utesluter ris och pasta och bara serverar en sallad som tillbehör.

Ingredienser

  • 500 g fläskkött från filé eller karré utan ben
  • 2 stora gula lökar
  • 1 purjolök
  • 2 äpplen
  • 350 g vitkål
  • 2 msk smör
  • 2 msk olivolja
  • 3-4 tsk stark curry
  • 1 ½ köttbuljongtärning
  • 5 dl vatten
  • 1 tsk kinesisk soja
  • Salt
  • Vitpeppar
  • ½ dl grädde
  • 2 msk majsenamjöl
  • Instruktioner

    1. Häll vattnet och sojan i en kastrull och lägg i buljongtärningarna, koka upp och håll varmt.
    2. Putsa eventuellt köttet från onödigt fett och senor, skär det på diagonalen till tunna skivor, ungefär som renskav fast inte lika tunt.
    3. Skär purjon på snedden så att det blir ovala skivor, skölj skivorna noga under kallt rinnande vatten. Skala och skär löken i ganska stora bitar. Dela vitkålen i lagom munsbitar, skölj även den under kallt vatten.
    4. Lägg smör och häll olivolja i en stekpanna och låt det bli varmt, när smöret tystnar hälls curryn ner och låter den fräsa någon halvminut för att smakerna skall komma fram. Lägg ner fläsket och stek det i curryfettet ca 10 minuter, tillsätt lök och purjo, rör om noga och fräs ytterligare 5 minuter. Blanda så ner vitkålen och rör om, tillsätt buljongen, låt sjuda under lock 15-20 minuter eller tills köttet börjar kännas mört.
    5. Blanda grädde och majsena till klumpfri redning och rör sakta ner den i grytan under omrörning. Skala äpplena och dela dem i fyra klyftor, skala och kärna ur dem och skär dem i ganska stora bitar. Lägg ner dem i grytan när köttet är mört och låt dem sjuda med tills de mjuknar.
    6. Lägg upp på ett serveringsfat eller servera direkt ur grytan.

    Liknande recept

    4.5
    20 min
    4
    3

    Kommentarer (1)

    kattis63 22 augusti 2010

    Otroligt gott! Tack för receptet/ Katarina

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben