Här är ett fantastiskt recept på äkta baguetter med den speciella struktur som bröden bör ha. Ytan ska vara hård och knaprig och innanmätet segt.
Ingredienser
Dag 1
1/3 pkt, ca 15 g, jäst
5 dl kallt vatten
13 dl vetemjöl special
Dag 2
1/5 pkt jäst, 10 g
5 dl ljummet vatten
15 dl vetemjöl special
2 msk flingsalt
Instruktioner
Dag 1: Smula ner jästen i en bunke och blanda den med vattnet. Tillsätt mjölet och arbeta ihop till en smidig deg. Täck skålen med plastfolie och låt degen stå kallt i kylen över natten.
Dag 2: Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och rör tills jästen löst sig. Blanda ner mjölet och arbeta ihop till en deg. Tillsätt degen som stått i kylen över natten. kör degen i en degblandare 15 minuter eller knåda den för hand i 10 minuter. Degen ska vara elastisk och fuktig. Tillsätt flingsalt och knåda ytterligare ett par minuter. Täck med plastfolie och låt jäsa i rumstemperatur två timmar.
Dela degen i 6 bitar och forma till baguetter, lika långa som ugnsplåten. Lägg en handduk på bakbordet och lägg bröden mellan vecken så att brödet inte jäser åt sidorna. Låt dem jäsa i en timma.
Sätt ugnen på 250 grader. Rulla över baguetterna till en bakpappersklädd plåt. Skär diagonala, ganska djupa snitt i bröden. Spruta lite vatten över bröden med en vattenspruta för att de ska få en knaprig yta. Sätt in en eller två plåtar åt gången mitt i ugnen.
Sänk värmen till 200 grader efter 10 minuter. Grädda ytterligare 10 minuter. Låt dem svalna på galler så att ytan blir knaprig.