Klassisk fransk baguette

Serverar: 6 portioner

Här är ett fantastiskt recept på äkta baguetter med den speciella struktur som bröden bör ha. Ytan ska vara hård och knaprig och innanmätet segt.

Ingredienser

  • Dag 1
  • 1/3 pkt, ca 15 g, jäst
  • 5 dl kallt vatten
  • 13 dl vetemjöl special
  • Dag 2
  • 1/5 pkt jäst, 10 g
  • 5 dl ljummet vatten
  • 15 dl vetemjöl special
  • 2 msk flingsalt
  • Instruktioner

    1. Dag 1: Smula ner jästen i en bunke och blanda den med vattnet. Tillsätt mjölet och arbeta ihop till en smidig deg. Täck skålen med plastfolie och låt degen stå kallt i kylen över natten.
    2. Dag 2: Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och rör tills jästen löst sig. Blanda ner mjölet och arbeta ihop till en deg. Tillsätt degen som stått i kylen över natten. kör degen i en degblandare 15 minuter eller knåda den för hand i 10 minuter. Degen ska vara elastisk och fuktig. Tillsätt flingsalt och knåda ytterligare ett par minuter. Täck med plastfolie och låt jäsa i rumstemperatur två timmar.
    3. Dela degen i 6 bitar och forma till baguetter, lika långa som ugnsplåten. Lägg en handduk på bakbordet och lägg bröden mellan vecken så att brödet inte jäser åt sidorna. Låt dem jäsa i en timma.
    4. Sätt ugnen på 250 grader. Rulla över baguetterna till en bakpappersklädd plåt. Skär diagonala, ganska djupa snitt i bröden. Spruta lite vatten över bröden med en vattenspruta för att de ska få en knaprig yta. Sätt in en eller två plåtar åt gången mitt i ugnen.
    5. Sänk värmen till 200 grader efter 10 minuter. Grädda ytterligare 10 minuter. Låt dem svalna på galler så att ytan blir knaprig.

    Liknande recept

    4.5
    1 h 30 min
    8
    2

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben