Koka krabba eller kräftor

Serverar: 4 portioner

Tid: 45 minuter

Jag använder vårt familjerecept till alla typer av kräftor och krabba.

Ingredienser

  • 1 stort knippe krondill (frukostkorvstjock bunt)
  • 2 dl grovt salt
  • 1 öl (tager vad man haver, eller port)
  • 1 sockerbit eller tesked socker
  • Vatten
  • 4 levande krabbor (eller 2-4 kg levande kräftor)
  • Instruktioner

    1. Beräkna att göra detta dagen innan du tänker äta krabban/kräftorna, eller så tidigt som möljigt samma morgon. Smaken utvecklas nämligen om de får stå och marinera i lagen över en dag eller natt.
    2. Häll upp vatten i en stor gryta. Du måste räkna med att alla skaldjur ska få plats tillsammans och att det ska finnas gott om vätska runt om.
    3. Lägg i alla ingredienser utom skaldjuren. Låt koka upp. Lägg i en krabba i taget, börja med den största. Sätt timern på 12 minuter och inom 2-3 minuter bör du få i alla så att koktiden inte diffar för mycket.
    4. Om du har många krabbor kan du t ex koka dem i omgångar och lägga åt sidan efter 12 minuters kokning. När sedan sista krabban är kokt lägger du tillbaka alla i lagen och låter dem svalna t ex utomhus (locket på! och inte i solsken!).
    5. Om det är kallt ute kan de fortsätta stå ute till serveringen, annars ska de kylas i kylskåp. Tänk på att varma produkter värmer hela kylen istället för tvärtom.
    6. Vid servering kan du antingen klyva krabban mitt itu eller öppna den längs med den s k sömmen under skalet.
    7. Servera med rostat bröd, eventuellt en gravlaxsås. Gott att dricka till: en riktigt kall öl!

    Liknande recept

    4
    1 h 30 min
    20
    1

    Kommentarer (0)

    Relaterade Artiklar

    September är skaldjursmånad
    Nu när det är tidig höst och vattnet normalt blir lite kallare är d...

    Värdens mest berömda soppa – Bouillabaisse
    Redan 600 år efter Kristus var varianter denna soppa känd i antikens G...

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben