Krispig samurajsallad med grillad fisk

Serverar: 3-4 portioner

Salladen dekoreras med en kokett lotusrot, som finns att köpa torkad i thaibutikerna. Smaken är inte beroende av den, men som extra finess är den trevlig. Wasabi finns som pulver eller pasta i japanska butiker.

Ingredienser

  • 1/2 huvud isbergssallad
  • 1 huvud rosésallad
  • 1 morot
  • 1 fänkål
  • 1 liten bit rättika
  • 1/2 purjolök, det späda
  • 1 gul paprika
  • 1 röd paprika
  • 2 dl solrosskott (1 ask)
  • Havssalt
  • Till vinägretten
  • 3 tsk wasabipulver
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1/2 dl jordnöts- eller majsolja
  • 1 msk cidervinäger
  • 1/2 tsk salt
  • Till servering
  • 400 g tonfisk, lax eller helgeflundra, i kuber
  • Till garnering
  • 2 msk flagad mandel, rostad
  • 1 msk sesamfrön, rostade
  • 1 lotusrot, tunt skivad och friterad
  • 2 msk soja
  • Instruktioner

    1. Lotusroten kokas mjuk under ett par timmar, skivas mycket tunt och friteras sedan i olja så den blir krispig och får en vackert gyllenbrun färg.
    2. Ansa och strimla alla grönsakerna mycket fint. Lägg allt i iskallt vatten ca 30 minuter.
    3. Under tiden gör man dressingen. Rör ut det gröna wasabipulvret med lite kallt vatten, sätt till senap och rör droppvis ner oljan. Jordnötsoljan ger en extra dimension åt smaken. Smaka av med vinäger och salt.
    4. Skär fisken i kuber och gör redo grillpannan.
    5. Tag upp grönsakerna och kör dem helt torra i salladsslunga eller lägg dem i handduk.
    6. Packa salladen i fyra koppar. Vänd upp salladen på tallrikar, strö över mandel och sesamfrön och toppa med lotusrot.
    7. Grilla fisken, strö på lite havssalt och lägg fiskkuberna runt om på tallriken.
    8. Droppa dressingen över salladen och stänk lite soja på fisken. Servera medan fisken är varm.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben