Krusbärskaka med krusbärskompott

Serverar: 1 portioner

Lycka i form. Syrlig kaka med nötter och choklad som serveras med en sötsyrlig krusbärskompott och grädde. Mums!

Ingredienser

  • 150 g ätmogna krusbär
  • 150 g rumsvarmt smör
  • 2½ dl socker
  • 3 ägg
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1½ dl filmjölk eller naturell yoghurt
  • 100 g grovriven vitchoklad
  • 1 dl skalade, hackade pistagenötter
  • Krusbärskompott
  • 300 g ätmogna krusbär
  • 1½-2 dl socker (beroende på bärens sötma)
  • 1 msk vatten
  • ½ tsk potatismjöl, utrört i lite vatten
  • Servering
  • Vispad grädde
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175 grader.
    2. Smörj och bröa en avlång form som rymmer ca 1½ liter.
    3. Halvera krusbären. Rör smör och socker luftigt. Rör i äggen, ett i taget. Tillsätt mjölet, blandat med bakpulver och vaniljsocker.
    4. Rör ihop smeten med filmjölk eller yoghurt, vit choklad och hälften av nötterna.
    5. Bred ut smeten i formen. Lägg på krusbär och strö över resten av nötterna.
    6. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 45 minuter. Låt svalna.
    7. Kompott: Noppa och halvera bären. Lägg dem med socker och vatten i en kastrull. Lägg på ett lock och sjud på meddelvärme i ca 5 minuter. Red med potatismjölet.
    8. Servera kakan med krusbärskompotten och lite vispad grädde.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben