Kvittenkaka med hasselnötter

Kvitten - ser ut som ett gult äpple format som en citron och med smak av apelsin, med ett hårt och strävt fruktkött. Kvitten använder man oftast kokt eller ugnsbakad till gelé, marmelad, kompott/chutney, pajer och andra desserter mm. Vill man inte krångla till det räcker det att skala, kärna ur, tärna och koka den i sockerlag, t.ex. smaksatt med lite vanilj och servera t.ex. med glass.

Ingredienser

  • 1 stor kvittenfrukt eller flera små(600g)
  • 1 ½ dl olivolja
  • 200 g strösocker
  • 3 ägg
  • 350 g vetemjöl
  • 1 tsk kanel
  • ½ msk bikarbonat
  • ½ tsk salt
  • 100 g hackade hasselnötter
  • Finrivet skal från 1 citron
  • Till servering
  • Lättvispad grädde
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175º C
    2. Dela kvittenfrukterna i små pyttebitar och låt dem svettas med hasselnötshacket, en tesked socker och en skvätt olivolja.
    3. Vispa ihop sockret i en bunke med olivoljan. Tillsätt äggen, ett i taget och fortsätt vispa tills smeten tjocknat.
    4. Blanda mjöl, bikarbonat, salt och kanel i en separat skål och häll långsamt blandningen i smeten under omrörning.
    5. Tillsätt kvittenbitarna, nöthacket och zesten. Klicka i den tjocka smeten i en form med löstagbar botten. Strå lite råsocker på toppen och baka i ugnen i drygt en timme. Prova med en provsticka om kakan är färdig, annars får den stå inne en stund till.
    6. Låt kakan svalna, skiva upp den och servera med lättvispad grädde

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben