Kyckling i stark sås

Serverar: 4 portioner

Kycklingfilé och grönsaker är lätt och snabbt att laga till. Frysta wokgrönsaker går förstås också bra att använda. Här kryddar jag med het indonesisk sambal, soja och sherry. Har man inte sherry går det bra att byta ut det till lite torrt vitt vin.

Ingredienser

  • 300 g kycklingfilé
  • 1 liten purjolök
  • 1 liten grön paprika
  • 1 liten röd paprika
  • 200 g champinjoner
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 äggvita
  • 1 1/2 dl torr sherry eller torrt vitt vin
  • 1 1/2 msk kinesisk soja
  • 1 dl hönsbuljong av tärning
  • 2 tsk sambal oelek
  • 1/2 dl olja
  • 1/2 tsk salt
  • 1/2 + 1 msk maizenamjöl
  • Instruktioner

    1. Tina kycklingbrösten, ta av skinnet och skär dem i drygt centimeterstora bitar. Rör ihop äggvitan med 1/2 tsk salt och 1/2 msk maizena. Vänd kycklingbitarna i blandningen.
    2. Skär bort det gröna på purjon, klyv det vita på längden och skölj under vattenkranen. Skär sedan centimetertjockt tvärs över. Skala och finhacka vitlöken.
    3. Skär paprikan i bitar dubbelt så stora som kycklingen. Rensa och skiva svampen, om du använder färsk.
    4. I en skål blandar du 1 msk maizena, sherryn, hönsbuljongen, sojan och sambal oelek. Sätt en wokpanna, järngryta eller stor stekpanna på stark värme och låt oljan bli riktigt het.
    5. Lägg i kycklingen. Stek den i 2 minuter. Rör om så att inte kycklingbitarna fastnar i varandra. Så är det dags för purjon, paprikan och vitlöken som får steka med under omrörning i ytterligare 2 minuter.
    6. Så lägger du i svampen och fräser 1 minut. Häll till sist över buljongblandningen och rör om tills såsen tjocknar.
    7. Servera genast med jasminris eller nudlar

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Relaterade Artiklar

    Japanska matord
    Tempura, gari, miso, yakitori... Vi har fått en del nya ord i vårt...

    Mat i backen
    Mat smakar så väldigt gott utomhus. Visst smakar det extra bra när...

    Dagens ört - dragon
    Dragon har en stark, pepparaktig smak och italienarna kallar den roman...

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben