Kycklinggryta i pepparsås

Serverar: 4 portioner

Doro wat är en typisk etiopisk rätt som man kryddar med den heta pepparsåsen berbere. Bestäm själv hur stark du vill ha grytan. Oftast äter man doro wat med injera, ett tunt poröst bröd, och ibland också med kokt ris.

Ingredienser

  • 1 kyckling eller 4 kycklingklubbor
  • 1 tsk salt
  • Saft av 1 citron
  • 3 gula lökar
  • 2 msk smör
  • 2 msk tomatpuré
  • 2-3 tsk berbere (se nedan)
  • 3-4 dl vatten eller hälften vatten och hälften vitt torrt vin
  • Ev 1 msk vetemjöl
  • 4 hårdkokta ägg
  • Berbere
  • 1 tsk malen ingefära
  • ½ tsk spiskummin
  • ½ tsk malen koriander
  • ½ tsk krossad svartpeppar
  • 1 krm riven muskot
  • ½ tsk stötta kardemummakärnor
  • 1 msk salt
  • 2 msk finhackad gul lök
  • 2 finhackade vitlöksklyftor
  • 2 dl vatten
  • ½ finhackad paprika
  • 2 finhackade chilifrukter
  • 1 msk olja
  • Instruktioner

    1. Berbere: Blanda ingefära, spiskummin, koriander, svartpeppar, muskot, kardemumma, salt, lök och vitlök i en mixer. Häll i 2 msk vatten och mixa till en kryddpuré.
    2. Hetta upp en stekpanna utan fett och lägg i paprika och chilifrukter. Rosta i 1 minut och rör hela tiden. Lägg den rostade paprikan och chilin i en mixer och mixa till en puré. Sätt till kryddpurén och häll i resten av vattnet. Mixa allt till en slät sås. Häll tillbaka såsen i pannan och koka den i 3 minuter.
    3. Låt såsen kallna och häll upp den i en liten burk. Häll oljan på ytan. Såsen håller i kylen i flera månader.
    4. Dela den hela kycklingen i 8-10 bitar. Lägg bitarna i en skål och krydda med salt och citronsaft. Låt kycklingbitarna stå minst ½ timme i kylen.
    5. Skala och hacka lökarna. Smält smöret i en gryta och lägg i löken. Låt den fräsa några minuter. Rör i tomatpuré och berbere och späd med vattnet.
    6. Lägg i kycklingen och koka grytan med locket på i 30-40 minuter. Red eventuellt såsen med vetemjöl utrört i lite kallt vatten. Skala äggen och lägg ner dem i grytan. Koka ytterligare 5 minuter.
    7. Servera grytan med kokt ris.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    herrp 18 oktober 2009

    Detta är kalasmat och bland det underbaraste man kan äta helst och bäst med en god injera/bodena (det etiopiska brödet). Meta beer till är inte fel. Hälsar herrp. Hade det inte varit för riset hade det blivit en 5a.

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben