Lättrimmad röding med saffranssmör

Serverar: 10 portioner

Rödingen kan vänta i kylen och grönsakerna kan förberedas men kokas strax före servering.

Ingredienser

  • 2 kg röding (1½ kg filé)
  • 1½ msk salt
  • ½ tsk nymald vitpeppar
  • Grönsaksmosaik
  • 400 g morötter
  • 500 g fänkål
  • 2 buntar sparris eller 2 paket fryst sparris (à 200 g)
  • 1 kg potatis blå kongo
  • 2-3 msk citronolivolja
  • 1 citron, rivet skal
  • Ev salt
  • Saffranssmör
  • 250 g smör
  • 1 påse saffran (½ g)
  • 1 krm salt
  • 2 vitlöksklyftor
  • Instruktioner

    1. Filea fisken, spara skrovet. Låt skinnet vara kvar men dra bort småbenen. Lägg filéerna på plåtar och strö över saltet. Låt ligga ca 1 timme i rumstemperatur.
    2. Skölj och torka fisken. Dela den ev i portionsbitar och lägg på långpannor med bakplåtspapper. Ställ i kylen.
    3. Skala och ansa grönsakerna. Skiva morötterna, skär fänkål och sparris i bitar och klyfta potatisen. Häll kallt vatten över potatisen och täck över grönsakerna. Ställ kallt. Hit kan förberedas.
    4. Sätt ugnen på 150 grader. Koka upp salta vatten i två större grytor.
    5. Saffranssmör: Smält smöret tillsammans med stött safran, salt och vitlöksklyftor. Låt stå på svag värme fram till servering.
    6. Koka potatisen för sig i 5-10 min. Den får inte bli överkokt. Koka morötter och fänkål i en gryta 5-8 min. Låt sparrisen koka med de sista 3 minuterna.
    7. Sätt in fisken mitt i ugnen 8-10 min till 55 grader innertemperatur. Servera fisken med grönsaksmosaik. Ringla lite saffranssmör runt.

    Liknande recept

    5
    55 min
    4-5
    5

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben