Lågtempererad fläskkarre med pilsnerkokta rotfrukter & senapscremé.

Serverar: 6 portioner

Tid: 12 timmar

Fläskkarré är en utav mina absoluta favoriter när det gäller kött, en väldigt tacksam del som alltid blir saftig och god. Den här gången helstekte jag köttet i ugnen på 100 grader i 12 timmar. Kött som tillagas på låg temperatur under lång tid blir väldigt mycket saftigare än en köttbit som steks på några minuter i stekpannan. Så har ni inte provat förut, gör det! Till köttet blev det rotfrukter kokta i öl & hönsbuljong, samt en kall senapscremé toppad med parmesan.

Ingredienser

  • 1,4 kg hel fläskkarré
  • 1 vitlök (solo)
  • 10-15 rosépepparkorn
  • 1 kruka färsk timjan
  • 1 msk rapsolja
  • 1 msk smör
  • 1 msk balsamvinäger
  • 1 msk soja
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Ölkokta rotfrukter
  • 400 g potatis
  • 400 g morötter
  • 1 medelstor gul lök
  • 20 cm purjolök
  • 400 g blomkål
  • 33 cl mörk öl
  • Hönsbuljong
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Senapscremé
  • 4 dl gräddfil
  • 2 msk grovkornig dijonsenap
  • 2 msk finriven parmesan
  • 1 tsk äppelcidervinäger
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Eventuellt lite sötma, exempelvis socker eller honung
  • Instruktioner

    1. Ta fram köttet ur kylen och låt ligga framme minst 30 minuter.
    2. Salta och peppra köttet väl. Bryn det runt om i rapsolja och smör. Lägg köttet i en ugnsform. Slå vinäger och soja bredvid. Tillsätt även krossad rosépeppar, vitlök och timjan.
    3. In i ugnen på 100 grader. Ös köttet några gånger under tiden med vätskan runt om.
    4. Innan du skär upp köttet låt det vila i 20-30 minuter.
    5. Ölkokta rotfrukter: Ansa och skala grönsakerna. Skär i grova bitar. Koka upp lika delar vatten och öl och tillsätt hönsbuljong. Tillsätt potatisen först eftersom den tar längst tid att koka. Efter ca 8-10 minuter tillsätt morot och blomkål, vänta ytterligare några minuter med den gula löken. När de känns genomkokta dra kastrullen av värmen, tillsätt purjolöken och låt det stå och dra i några minuter.
    6. Här tycker jag att det är viktigt att göra riktigt grova bitar och absolut inte låta set stormkoka så det kokar sönder. Det ska vara tuggmotstånd i allt utom potatisen. Gör man den här rätten på hösten så kan man med fördel slänga med lite äppleklyftor i slutet.
    7. Senapscreamé Blanda samman alla ingredienser och låt ståoch& dra i kylen i minst 1 timme.

    Liknande recept

    4
    1 h 30 min
    4-6
    5
    4.6
    3 h 30 min
    7-10
    7
    4.7
    1 h 30 min
    4-6
    6

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben