Lammkotletter med timjan, rösti och rödvinssås

Serverar: 4 portioner

Tillaga rödvinssåsen i tid så att den hinner puttra riktigt länge. Är man inte förtjust i lammkotletter går det lika bra med vanliga kotletter.

Ingredienser

  • 8 enkla lammkotletter med ben
  • 1 msk olivolja
  • 1 tsk salt
  • 2 krm nymald svartpeppar
  • 2 msk färsk backtimjan eller vanlig timjan
  • 1 msk olivolja
  • Rödvinssås
  • 4 schalottenlökar
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 msk smör
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 tsk timjan
  • 2 tsk brun farin eller muscovadosocker
  • 4 dl fylligt rödvin
  • 2 dl vatten
  • 1 kvist rosmarin
  • 1½ msk koncentrerad kalvfond
  • 1 tsk balsamvinäger
  • 2 tsk Maizena majsstärkelse
  • Rösti
  • 300 g potatis
  • 2 morötter
  • 3 schalottenlökar
  • ½ dl grovhackad gräslök
  • 100 g Philadelphiaost light, gärna med gräslök
  • 1 tsk salt
  • 1 krm nymald svartpeppar
  • 2 msk smör
  • Tillbehör
  • 2 färska lökar
  • 1 msk + 1 msk olivolja
  • 300 g färsk haricots verts
  • 1 tsk flingsalt
  • Instruktioner

    1. Sås: Skala och finhacka schalottenlök och vitlök. Fräs löken i smör 2-3 minuter och rör ner tomatpuré, timjan och farinsocker mot slutet.
    2. Häll på vin och vatten och lägg i en kvist rosmarin. Koka samman tills hälften återstår. Tillsätt kalvfond och balsamvinäger. Blanda majsstärkelse med lite vatten och red av såsen. Låt koka upp.
    3. Rösti: Skala och riv potatis och morötter. Skala schalottenlökarna och skiva dem. Blanda allt med gräslök, Philadelphiaost, salt och peppar.
    4. Stek små rösti i smör på medelvärme cirka 4 minuter per sida. Håll dem varma under folie.
    5. Pensla lammkotletterna med olivolja, salta och peppra. Grilla dem ca 5 minuter på varje sida och strö över färsk timjan mot slutet.
    6. Tillbehör: Halvera de färska lökarna och pensla med lite olivolja. Grilla dem 2-3 minuter på varje sida.
    7. Ansa och förväll haricots verts cirka 4 minuter. Häll av vattnet och skölj dem hastigt i kallt vatten. Lägg tillbaka i kastrullen och hetta upp tillsammans med olivolja. Salta. Värm på såsen före servering.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    mcjagg 8 augusti 2009

    mycket gott

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben