Lammspett med rostad sötpotatis och örthummus

Serverar: 4 portioner

Marinerat saftigt lammkött, rostad sötpotatis tillsammans med en örtig hummus. Perfekta smakkombinationer i en och samma rätt!

Ingredienser

  • 400 g lammkött
  • Marinad
  • 1 dl olivolja
  • 1 msk soja, kinesisk
  • 1 msk hackad mynta
  • 2 vitlöksklyftor, hackade
  • Salt
  • Malen svartpeppar
  • Ugnsrostad sötpotatis
  • 2 sötpotatisar
  • 1 gul lök
  • 1 rödlök
  • 1 röd paprika
  • 2 msk oliv- eller rapsolja
  • Flingsalt
  • Örthummus
  • 3 dl kikärter
  • 1-2 vitlöksklyftor, hackade
  • ½ dl hackade, färska örter, t.ex. timjan, persilja, dragon eller citronverbena
  • 1 tsk tahini
  • 2 msk olivolja
  • Salt
  • Peppar
  • Eventuellt några droppar citron
  • Tillbehör
  • 100-150 g fetaost
  • 1 dl blandade oliver
  • Färska örter, t.ex. rosmarin, oregano eller mynta
  • Instruktioner

    1. Skär köttet i ca 3x3 cm stora bitar. Blanda marinaden, häll den över köttet och blanda runt. Låt köttet ligga i marinad ca 30 minuter. Trä upp bitarna på 8 grillspett. Grilla och sätt sedan på indirekt värme på grillen eller sätt in dem i ugnen på 150 grader i ca 10 minuter. Salta och peppra.
    2. Sätt ugnen på 230 grader, gärna varmluft.
    3. Tvätta och skär sötpotatisen i ca 3x4 cm stora bitar. Skala löken och skär i klyftor. Kärna ur paprikan och skär i 3x4 cm stora bitar. Lägg sötpotatisen och löken på en plåt och ringla över oliv- eller rapsolja och rosta i ugnen i ca 15-20 minuter. Vänd runt allt och lägg i paprika efter halva tiden. Ta ut och strö över flingsalt.
    4. Mixa kikärter, vitlök, färska örter och tahini. Droppa i oljan och salta och peppra. Tillsätt eventuellt lite citron.
    5. Lägg upp sötpotatisen och spetten på ett stort fat. Smula över fetaost och färska örter. Servera med oliver och hummus i skålar.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben