Långpannepaj med lök och oliver

Serverar: 6-8 portioner

Paj som görs i långpanna med en fyllning av purjolök, vitlök, gul lök, ansjovis, västerbottenost och oliver. Serveras med en champinjonsallad.

Ingredienser

  • Pajdeg
  • 4½ dl vetemjöl
  • 180-190 g smör
  • 4½ msk iskallt vatten
  • Fyllning
  • 1 purjolök
  • 5 vitlöksklyftor
  • 1 gul lök
  • 2 msk rapsolja
  • Salt
  • Peppar
  • Ca 20 ansjovisfiléer
  • 2 dl svarta oliver
  • 3 dl riven västerbottensost
  • 3 ägg
  • 3 dl grädde
  • Sallad
  • 100 g färska champinjoner
  • 1 msk fransk ljus senap
  • 2-3 msk olivolja
  • 1 vitlöksklyfta
  • Salt
  • Peppar
  • ½ knippa persilja
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 200 grader.
    2. Pajdeg: Blanda hastigt ingredienserna till degen. Kavla ut degen tunt, klä en pajform och skär bort överflödig deg (kan användas till galler). Nagga botten med en gaffel och ställ in formen i frysan ca 20 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.
    3. Förgrädda pajskalet i 5-7 minuter direkt från frysen. Kanterna halkar inte ner så mycket om man gör så. Du kan också lägga ett bakplåtspapper i botten på pajskalet och fylla på med torkade gula ärter och sedan förgrädda. Därefter är det bara att lyfta upp papperet med ärterna.
    4. Skär purjolöken i strimlor. Hacka vitlöksklyftorna och den gula löken. Låt all lök puttra några minuter i oljan utan att den tar färg. Salta och peppra.
    5. Lägg löken i botten på pajskalet, fördela ansjovisen och oliverna över. Blanda osten med äggen och grädden, salta och peppra. Häll smeten över löken och grädda i ca 35 minuter.
    6. Medan pajen gräddas: Skiva svampen tunt och blanda med senapen och olivoljan, pressa i vitlök. Salta och peppra. Strö rikligt med persilja över. Ta pajen ur ugnen och låt svalna något. Fördela svampen över och servera.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben