Lantlig kycklinggryta

Serverar: 4 portioner

Denna mustiga gryta fyller köket med goda dofter från kyckling, svamp och bacon. Det är en rätt som passar perfekt till både vinter- och sommarmiddagar.

Ingredienser

  • ½ dl vetemjöl
  • ½ krm salt
  • ½ krm svartpeppar
  • 1 kg kycklingklubbor, delade vid leden
  • 3 msk olivolja
  • 100 g strimlat bacon
  • 1 hackad vitlöksklyfta
  • 1 skivad stor gul lök
  • 250 g champinjoner, ansade och halverade
  • 3 ½ dl vitt vin eller kycklingbuljong
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 tsk torkad timjan
  • Hackad färsk persilja till garnering
  • Instruktioner

    1. Blanda mjölet med salt och peppar. Vänd kycklingen i mjölblandningen så att den täcks helt.
    2. Hetta upp 2 msk olja i en stor stekpanna. Lägg i kycklingen i omgångar och bryn cirka 10 minuter tills väl brynt. Vänd kycklingen då och då. Ta upp kycklingen ur stekpannan med en hålslev. Ställ åt sidan och håll den varm.
    3. Hetta upp resten av oljan i stekpannan. Stek baconet 3-4 minuter. Tillsätt vitlök och lök och fräs ca 4 minuter under omrörning tills löken blivit mjuk.
    4. Lägg över lök och bacon i en stor gryta. Tillsätt champinjonerna och kycklingen. Rör ner vin, tomatpuré och timjan. Koka upp, rör om i grytan under tiden, och sänk sedan värmen. Lägg på locket och låt sjuda 45-50 minuter på svag värme tills kycklingköttet lätt lossnar från benen och alla smaker har blandats väl. Garnera med persilja och servera varm.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben