Lantlig potatispaj

Serverar: 4 portioner

Jag ÄLSKAR potatis ... man kan göra så otroligt mycket gott av det! Här är något av allt man kan göra.

Ingredienser

  • Pajdeg
  • 3 dl vetemjöl
  • 100 g smör eller margarin
  • 3 msk kallt vatten
  • Fyllning
  • 400 g kokt potatis
  • 3 ägg
  • 3 dl mjölk
  • 1 tsk salt
  • 1 krm malen svartpeppar
  • Gott att stoppa i pajen
  • 100 g rökt skinka i bitar
  • 200 g smulad chèvreost
  • 4 skivade tomater
  • Eller
  • 150 g färsk fräst spenat
  • Ca 200 g skalade räkor
  • 3 dl riven, lagrad ost
  • Eller
  • 100 g rökt lax
  • 2 dl skuren dill
  • 3 dl riven, lagrad ost
  • Eller
  • 200 g färsk sparris, skuren i bitar
  • 125-250 g mozzarella i skivor
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 200°C.
    2. Blanda ihop mjöl och matfett till en smulig massa, tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop till en deg. Kavla eller tryck ut den i en pajform, ca 26 cm i diameter. Nagga degen. Låt formen stå kallt i ca 30 minuter före gräddning.
    3. Grädda pajskalet mitt i ugnen 12 - 15 minuter.
    4. Skala och skiva potatisen. Vispa ihop ägg, mjölk och kryddor. Lägg potatis och någon av fyllningarna på pajskalet och häll på äggblandningen. Grädda mitt i ugnen 35-40 minuter eller tills den stelnat.

    Liknande recept

    1 h 30 min
    4

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben