Lax- och cocossoppa

Serverar: 4 portioner

Tid: 40 minuter

Lite "lagom" thailändsk god och snabb soppa. Om man vill ha en matigare soppa, kan man tillsätta ris. Jag gör det om det blir lite soppa över och behöver dryga ut lunchlådan.

Ingredienser

  • 4 cm färsk ingefära
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 små morötter
  • Frysta broccolibuketter
  • 1 röd paprika
  • 1 gul paprika
  • 2 salladslökar
  • 2 msk olja
  • 1,5 msk röd thaicurry
  • 4 dl cocosmjölk (1 burk)
  • 2 msk sweet chilisås
  • 2-3 msk thailändsk fisksås
  • 500 g fryst eller färsk laxfilé
  • 2-3 dl skalade räkor
  • Limesaft
  • Salt
  • Limepeppar
  • Ev kokt ris
  • Instruktioner

    1. Skala och riv ingefära och vitlöken.
    2. Skala och slanta morötterna tunt.
    3. Ansa broccolin i små buketter. Skär paprikan i bitar och salladslöken i skivor.
    4. Fräs morötterna och ingefärs- och vitlöksrivet i oljan tillsammans med thaicurryn i en gryta ett par minuter. Ska inte brynas.
    5. Tillsätt cocosmjölk, sweet chilisås, fisksås, paprikan och salladslöken. Rör om och koka upp.
    6. Dela laxen i mindre ”ätvänliga” bitar och lägg i grytan. Sjud sakta tills fisken är klar. Tar 7-8 minuter.
    7. Lägg i broccolibuktterna när laxen är nästan klar så att de blir precis klara.
    8. Smaka av med pressad lime (färdig på flaska går bra), ev. salt och limepeppar.
    9. Lägg i räkorna precis före serveringen, så att de blir varma.
    10. Servera med ris till om du vill ha en matigare soppa. Eller ett gott bröd.

    Liknande recept

    2 h 30 min
    10-12

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben