Lax- och sparrispaj

Serverar: 4-6 portioner

Paj med en fyllning av sparris, kallrökt lax, kesella, fransk senap, ägg och grädde.

Ingredienser

  • Pajdeg
  • 3 dl vetemjöl
  • 125 g smör
  • 3 msk iskallt vatten
  • Fyllning
  • 1 knippa grön sparris
  • 200 g kallrökt lax i tunna skivor
  • 2 dl kesella
  • 1 msk fransk senap
  • 3 ägg
  • 1 dl grädde
  • Salt
  • Peppar
  • Garnering
  • Sallad
  • Skivor av kallrökt lax
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 200 grader.
    2. Pajdeg: Blanda hastigt ingredienserna till degen. Kavla ut degen tunt, klä en pajform och skär bort överflödig deg (kan användas till galler). Nagga botten med en gaffel och ställ in formen i frysan ca 20 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.
    3. Förgrädda pajskalet i 5-7 minuter direkt från frysen. Kanterna halkar inte ner så mycket om man gör så. Du kan också lägga ett bakplåtspapper i botten på pajskalet och fylla på med torkade gula ärter och sedan förgrädda. Därefter är det bara att lyfta upp papperet med ärterna.
    4. Koka sparrisen i lättsaltat vatten, ca 2 minuter.
    5. Skär hälften av laxen i tärningar och blanda med resten av ingredienserna. Salta och peppra. Fördela sparrisen i pajskalet och häll blandningen över. Grädda i ca 35 minuter.
    6. Låt svalna, garnera med sallad och resten av laxskivorna.

    Liknande recept

    2 h 30 min
    10-12

    Kommentarer (2)

    hanlof 16 november 2008

    god Paj

    petrissa 16 maj 2011

    Mums! Kanongod paj! Mild och fin smak. Gillar verkligen idén med att ha kesella i äggsmeten, det kändes fräscht! Jag hade 2 knippen sparris i och serverade all lax till istället för att ha hälften i pajen. Dock blev pajskalet lite degigt men det beror nog på att jag inte kavlade ut degen som det stod i receptet utan bara tryckte ut den i formen. Så den blev nog lite för tjock. Men den var verkligen jättegod ändå! Tack för receptet!

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben