Paj med en fyllning av sparris, kallrökt lax, kesella, fransk senap, ägg och grädde.
Ingredienser
Pajdeg
3 dl vetemjöl
125 g smör
3 msk iskallt vatten
Fyllning
1 knippa grön sparris
200 g kallrökt lax i tunna skivor
2 dl kesella
1 msk fransk senap
3 ägg
1 dl grädde
Salt
Peppar
Garnering
Sallad
Skivor av kallrökt lax
Instruktioner
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Pajdeg: Blanda hastigt ingredienserna till degen. Kavla ut degen tunt, klä en pajform och skär bort överflödig deg (kan användas till galler). Nagga botten med en gaffel och ställ in formen i frysan ca 20 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.
- Förgrädda pajskalet i 5-7 minuter direkt från frysen. Kanterna halkar inte ner så mycket om man gör så. Du kan också lägga ett bakplåtspapper i botten på pajskalet och fylla på med torkade gula ärter och sedan förgrädda. Därefter är det bara att lyfta upp papperet med ärterna.
- Koka sparrisen i lättsaltat vatten, ca 2 minuter.
- Skär hälften av laxen i tärningar och blanda med resten av ingredienserna. Salta och peppra. Fördela sparrisen i pajskalet och häll blandningen över. Grädda i ca 35 minuter.
- Låt svalna, garnera med sallad och resten av laxskivorna.
Liknande recept
Kommentarer (2)
god Paj
Mums! Kanongod paj! Mild och fin smak. Gillar verkligen idén med att ha kesella i äggsmeten, det kändes fräscht! Jag hade 2 knippen sparris i och serverade all lax till istället för att ha hälften i pajen. Dock blev pajskalet lite degigt men det beror nog på att jag inte kavlade ut degen som det stod i receptet utan bara tryckte ut den i formen. Så den blev nog lite för tjock. Men den var verkligen jättegod ändå! Tack för receptet!