Lax- & räkgratäng för många

Serverar: 8 portioner

Förbered i god tid genom att blanda avsvalnad pasta och grönsaker med lax och räkor i långpannan. Häll på den varma såsen och gratinera allt i sista stund.

Ingredienser

  • 600 g kokt pasta, gärna penne eller skruvar
  • 1 kg oskalade räkor
  • 1 kg laxfilé utan skinn
  • 1 purjolök
  • 2 msk smör
  • 1 knippe grön sparris
  • 150 g sugar snaps (alt. sockerärtor)
  • GRATÄNGSÅS
  • 3 schalottenlökar
  • 2 msk smör
  • 5 dl vispgrädde
  • 5 dl mjölk
  • 3 dl vitt vin
  • 4 msk konc. hummerfond
  • ½ dl chilisås
  • 100 g naturell färskost, t ex Philadelfiaost
  • 1 dl hackad dill
  • TOPPING
  • 4 dl riven lagrad ost
  • Dillkvistar till garnering
  • Instruktioner

    1. Ugn: 200 grader
    2. 1) Koka pastan enl anvisning på förpackning. Låt rinna av. 2) Skala räkorna och dela laxen i tärningar, ca 2 x 2 cm. 3) Ansa, skölj och strimla purjolöken. Fräs löken blank och smidig i smör utan att den får färg. 4) Bryt av och kasta nedre delen på sparrisarna. Strimla sparris och sugar snaps. Koka allt i lättsaltat vatten ca 3 min. Spola av i kallt vatten. Lägg undan lite till garneringen. 5) Blanda räkor, lax, purjolök, sparris och sugar snaps med pastan och häll ut i en smord långpanna. Hit kan man förbereda.
    3. 6) SÅS: Skala och finhacka löken. Fräs den blank och smidig i smöret. Tillsätt grädde, mjölk, vin, hummerfond, chilisås och färskost. Koka upp såsen och låt den sjuda i ca 3-5 min. Smaka av med salt och peppar. Vänd ner dill. 7) Häll såsen över pastan i formen. Strö över riven ost och gratinera mitt i ugnen 20-25 min tills osten har fått fin färg. 8) Garnera med dill, sparris och sugar snaps. Servera gärna med sallad och bröd.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben