Laxlindad torskrygg med grönsakstimbal

Serverar: 4 portioner

Torsk, rökt lax och pepparrot blir en underbar smakkombination. Flädersåsen sätter pricken över i:et!

Ingredienser

  • 600 g torskrygg
  • 4 skivor kallrökt lax, ca 100g
  • 4 msk riven pepparrot
  • Smör
  • Olivolja
  • Salt
  • Peppar
  • Timbal
  • 500 g fryst, tinad, hackad grönkål
  • 3 ägg
  • 2 msk vispgrädde
  • ½-1 krm kajennpeppar
  • 100 g lax- eller forellrom
  • Flädersås
  • 1 schalottenlök
  • 100 g rotselleri
  • 2 dl vitt vin
  • 1 msk vit balsamvinäger
  • 3 dl vispgrädde
  • 3 msk konc fläderblomssaft
  • Tillbehör
  • Kokt potatis
  • Instruktioner

    1. Timbal: Sätt ugnen på 150 grader. Häll av vätskan från grönkålen och krama ur den, mixa den fint med stavmixer eller i matberedare. Vispa ihop ägg och grädde, blanda i grönkålen. Tillsätt kajennpeppar, 2 krm salt och 1 krm peppar och fördela smeten i 4 smorda ugnssäkra formar (á ca 1½ dl). Grädda i vattenbad ca 40 minuter, tills de har stannat.
    2. Sås: Skala och hacka löken, skala och skär rotsellerin i cm stora bitar. Fräs någon minut i 1 msk smör i en kastrull. Tillsätt vin, vinäger, ½ tsk salt och 1 krm peppar. Låt sjuda ca 20 minuter. Mixa med stavmixer eller matberedare. Tillsätt grädde och flädersaft. Låt sjuda några minuter.
    3. Skär torsken i 4 bitar, lägg dem i en ugnssäker form, krydda med salt och peppar. Lägg en skiva lax på varje torskbit. ställ in i ugnen (150 grader) tills fisken är färdig, ca 15 minuter.
    4. Stjälp upp timbalerna på tallrikar och toppa med lax- eller forellrom. Lägg upp fisken bredvid och toppa den med riven pepparrot. Servera med flädersåsen och kokt potatis.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben