Laxlyx med guldkorn

Serverar: 8-10 portioner

De små tärningarna av laxpudding passar perfekt på buffébordet - de vackra romkornen ger en lite lyxigare känsla

Ingredienser

  • 150-200 g lax i tunna skivor(gravad, rimmad eller rökt)
  • 300 g potatis (fast sort)
  • 1/2 gul lök
  • 1 kruka dill
  • 1 ägg
  • 1 dl vispgrädde
  • 100-150 g lax-/forellrom
  • Flytande smör & rapsolja
  • Salt
  • Vitpeppar
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 150°
    2. Skala och finhacka löken. Grovhacka dillen.
    3. Vispa ihop ägg, grädde, samt 1/2 tsk salt och 1 krm vitpeppar.
    4. Pensla en folieform (ca 15x20 cm, ca 1 liter) med flytande smör och rapsolja. Skala och skär potatisen i riktigt tunna skivor, använd matberedarens fina skiva.
    5. Lägg potatisskivorna lite omlott i rader på formens botten. Lägg på laxskivor så det täcker. Strö över lök och dill. Upprepa detta och avsluta med ett lager potatis.
    6. Häll över gräddblandningen. Tillaga ca 1 timme i ugnen.
    7. Ta ut och lägg på en lika stor form med tyngd. ställ kallt i minst 3-4 timmar. Förbered hit.
    8. Sätt ugnen på 250° Ta ut formen och skär lätt runt kanten. Vicka upp på skärbräda. Skär i 2-3 cm stora tärningar. Lägg dem på en ugnsplåt. Pensla med flytande smör och rapsolja. Gratinera i 6-8 minuter till fin färg.
    9. Ta ut och lägg upp på ett fint fat. Garnera med lax-/forellrom och dillvippa.
    10. Njut!

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben