Laxpaj med potatis och varmrökt lax
Gav det här receptet till mamma och hon gjorde det och hon sa att det var underbart och också ett bra sätt att bli av med rester av varmrökt lax, speciellt, om man som vi köper hela laxar på några kilo.
Ingredienser
Pajdeg
100 g smör
2½ dl vetemjöl
3 msk vatten
Äggstanning
3 ägg
2 dl mjölk
150 gr riven ost
Fyllning
400 g varmrökt lax
8 kokta kalla potatisar
10 cm purjolök (kan uteslutas)
2 msk smält smör
Finhackad dill efter smak
Salt
Peppar
Instruktioner
- Börja med att göra degen och låt den sen ligga kallt i kylen i ca 30 min.
- Under tiden sätt ugnen på 225 grader.
- När degen har vilat så tryck ut den i formen och förgrädda den i tio minuter. Under tiden så skär laxen i små bitar och skiva den kokta potatisen tunnt. Skär sedan purjolöken och blanda den tillsammans med det smälta smöret.
- Rör ihop äggstanningen.
Ta sedan och varva smörblandningen, laxen och potatisen på den varma pajdegen, strö över dillen och salta och peppra efter smak. Häll sedan på äggstanningen och in i ugnen.
- Grädda i ca 30 minuter eller tills stanningen har stelnat och fått färg.
Liknande recept
Kommentarer (1)
Den godaste paj jag har ätit! Matig, smakrik, underbar! Tack för ett kanonrecept!