Laxpaj med potatis och varmrökt lax

Serverar: 4-6 portioner

Gav det här receptet till mamma och hon gjorde det och hon sa att det var underbart och också ett bra sätt att bli av med rester av varmrökt lax, speciellt, om man som vi köper hela laxar på några kilo.

Ingredienser

  • Pajdeg
  • 100 g smör
  • 2½ dl vetemjöl
  • 3 msk vatten
  • Äggstanning
  • 3 ägg
  • 2 dl mjölk
  • 150 gr riven ost
  • Fyllning
  • 400 g varmrökt lax
  • 8 kokta kalla potatisar
  • 10 cm purjolök (kan uteslutas)
  • 2 msk smält smör
  • Finhackad dill efter smak
  • Salt
  • Peppar
  • Instruktioner

    1. Börja med att göra degen och låt den sen ligga kallt i kylen i ca 30 min.
    2. Under tiden sätt ugnen på 225 grader.
    3. När degen har vilat så tryck ut den i formen och förgrädda den i tio minuter. Under tiden så skär laxen i små bitar och skiva den kokta potatisen tunnt. Skär sedan purjolöken och blanda den tillsammans med det smälta smöret.
    4. Rör ihop äggstanningen. Ta sedan och varva smörblandningen, laxen och potatisen på den varma pajdegen, strö över dillen och salta och peppra efter smak. Häll sedan på äggstanningen och in i ugnen.
    5. Grädda i ca 30 minuter eller tills stanningen har stelnat och fått färg.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    Annafbg 7 juli 2009

    Den godaste paj jag har ätit! Matig, smakrik, underbar! Tack för ett kanonrecept!

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben