Lite grövre långpannebröd

Serverar: 10-12 portioner

Tid: 1 timme 30 minuter

Har just bakat detta bröd som jag hittade i en tidning, och det blev jättegott!

Ingredienser

  • 50 g jäst
  • 4 dl mjölk
  • 2 msk honung
  • 1 msk salt
  • 1 dl linfrö
  • 1 ½ dl vatten
  • 2 dl havregryn
  • 4 dl rågsikt
  • 5 dl vetemjöl
  • Instruktioner

    1. Häll havregryn i botten på bunken och värm vattnet tills det nästan kokar. Häll på havregrynen och låt svälla och svalna.
    2. Smula jästen i bunken. Värm mjölken till fingervarmt 37°. Häll lite av mjölken över jästen och rör tills den löst sig. Tillsätt resten av mjölken, honung, salt, linfrö, rågsikt och nästan allt vetemjöl, spara lite till utbakningen. Arbeta degen smidig tills den släpper skålens kanter. Låt degen jäsa övertäckt ca 40 min.
    3. Klä en långpanna, ca 30 x 40 cm invändigt med bakplåtspapper. (olja in kanterna)Tryck ut degen i långpannan. Mjöla och skåra ev. med kniv. Låt jäsa övertäckt ytterligare ca 30 min.
    4. Sätt ugnen på 225°. Grädda brödet i nedre delen av ugnen ca 15 min. Låt brödet svalna på galler.
    5. Tips! Ta en lite mindre långpanna med lite högre kanter för att få ett högre bröd!

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    majahag 21 januari 2010

    Underbart gott och lättbakat bröd, har snabbt blivit en favorit som nu bakas ofta. Lite flingsalt på precis innan gräddning så blir det ännu lite godare (minska då på saltet i degen).

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben