Ljummen gurksoppa med rostat matvete

Serverar: 4 portioner

En härligt syrlig soppa med rena smaker. Smakerna kommer fram mer om soppan är ljummen, men den är också god om den är kall. 276 kalorier per portion 14 g fett 6 g protein 29 g kolhydrater

Ingredienser

  • 4 tomater
  • 1 gurka
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 gul lök
  • 2 skivor dagsgammal surdegsbröd
  • 2½ msk kallpressad rapsolja
  • 3 dl vatten
  • 1 msk konc grönsaksfond
  • 2 msk sherry- eller rödvinsvinäger
  • 1 dl matyoghurt
  • ½ tsk salt + 2 krm till matvetet
  • 2 krm malen svartpeppar
  • 1 dl matvete, tex Kungsörnen
  • ½ kruka persilja, hackad
  • Instruktioner

    1. Skålla tomaterna genom att sänka ner dem i kokande vatten och skölja i kallt vatten, skala. Skala gurka, vitlök och lök. Hacka tomat, gurka, vitlök, lök och bröd i grova bitar. Fräs i 2 msk olja i en kastrull ca 3 minuter.
    2. Tillsätt vatten, fond, vinäger. Värm ytterligare någon minut. Låt svalna något. Tillsätt yoghurt. Mixa till en slät soppa i en blender eller med en stavmixer. Salta och peppra.
    3. Koka matvete enligt paketets anvisning. Häll av och låt torka på hushållspapper. Rosta matvetet krispigt i 1 msk olja i en stekpanna ca 5 minuter. Salta och låt svalna på papper.
    4. Häll upp soppan i skålar, toppa med matvetet och persilja. Ringla över ½ msk olja.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben