Ljuvlig choklad- och mandeltårta
Det här är tårtan för alla tillfällen - delikat och mycket lätt att göra! Den passar dessutom utmärkt att frysa in. Servera den tinad men läskande kall.
Ingredienser
Bottnar
400 g mandelmassa
4 äggvitor
Kräm
4 äggulor
1 dl vispgrädde
1½ dl socker
150-200 g mörk choklad med ca 60% kakaohalt
150 g smör eller margarin
2 msk konjak
Garnering
½ dl rostade mandelspån
Instruktioner
- Riv mandelmassan på grova sidan av rivjärnet. Vispa äggvitorna till hårt skum och tillsätt mandelmassan. Rör om, men rör inte mer än nödvändigt, då rörs luften ur äggvitorna.
- Rita upp två cirklar på bakpapper, ca 24 cm i diameter. Bred ut mandelsmeten och grädda bottnarna i 175° ca 25 minuter till fin färg. Lossa bakpapperet försiktigt så snart bottnarna är gräddade. Pensla med kallt vatten om det inte vill lossna.
- Lägg äggulor i en rostfri kastrull. Tillsätt vispgrädde och socker och låt allt sjuda upp under ständig vispning med spiralvisp tills det tjocknar. Dela chokladen i bitar, lägg dem i den varma krämen och låt dem smälta. Rör om då och då. Klicka ned smöret, litet i taget under omrörning. Smaksätt med konjak och låt krämen bli så kall att den kan bredas ut.
- Lägg en mandelbotten på t ex ett tårtfat. Bred på knappt hälften av krämen och täck med den andra botten samt resten av krämen. Strö på flagad mandel. Låt tårtan stå kallt minst 4 timmar. Eller frys den, väl inslagen, och ta fram i god tid men servera den kall.
- Tips: Variera smaken genom att byta ut konjak mot en citruslikör, t ex Cointreau, och mandeln mot rostade valnötskärnor.
Liknande recept
Kommentarer (0)