Härlig mjuk och kompakt kaka med massa mandelbitar i, påminde mig väldigt mycket om kladdkaka i en fastare variant, på engelska heter det fudgy. Underbart. Choklad och mandel ihop blir alltid en vinnare!
Ingredienser
225 g mörk blockchoklad
3 msk vatten
2 ½ dl brunt socker
2 dl mjukt smör ca 200g
½ dl mandel, malen
3 msk extra fint mjöl eller 3 msk vanlig mjöl och 1/4 tsk bakpulver
5 ägg, separerade
1 2/3 dl finhackade mandlar
Instruktioner
- Sätt ugnen på 180 grader. Smörj en rund forn (24 cm) och lägg bakplåtspapper i botten.
- Bryt och smält chokladen med vatten på mycket svag värme och rör till en slät smet. Tillsätt socker och rör tills det löst sig.
- Ta bort kastrullen från plattan. Tillsätt smöret, lite i taget. Rör i malen mandel och mjöl. Tillsätt en äggula i taget, rör om ordentligt innan nästa tillsätts.
- Vispa äggvitorna till hårt skum (man ska kunna vända upp och ner på skålen utan att vitorna rör på sig). Vänd ner vitan i chokladsmeten med en sked. Rör även i hackad mandel. Häll slutligen i smeten i formen och släta till ytan.
- Grädda i 40-45 min. Kakan ska vara hög och fast (ytan ska spricka något under gräddningen). Låt svalna.
Jag vände upp och ned på kakan så den såg fin och slät ut.
- Servera med glass eller grädde, och bär till ifall så önskas!
Liknande recept
Kommentarer (2)
Gillar man choklad, det gör jag. Gillar man nötter o mandlar, det gör jag. Då måste ju denna vara höjden av lycka.
Denna var verkligen jättegod! Uppskattades av alla som fick smaka! Den måste jag göra fler gånger.