Choklad- och mandeltårta

Serverar: 10 portioner

Choklad- och mandeltårta med färska bär till. MUMS!

Ingredienser

  • 225 g mörk blockchoklad, bruten i bitar
  • 3 msk vatten
  • 2 1/2 dl farinsocker
  • 175 g smör, rumstempererat, samt extra att smörja formen med
  • 1/2 dl mald mandel drygt
  • 3 msk extra fint vetemjöl
  • 5 ägg, separerade
  • 1 3/4 dl knappt skållad mandel, finhackad
  • Florsocker, att pudra över
  • Servering
  • Färska bär
  • Vispgrädde
  • Instruktioner

    1. Häll choklad och vatten i en kastrull och smält chokladen på mycket låg värme. Rör tills den är slät. Tillsätt socker och rör tills det lösts upp. Lyft bort kastrullen från plattan att den inte blir för varm.
    2. Tillsätt lite smör i taget tills det smält samman med chokladen och rör med läll hand i mald mandel och mjöl. Tillsätt en äggula i taget och vispa rejält efter varje ny ingrediens.
    3. Vispa äggvitorna i en stor skål tills de bildar mjuka toppar. Vänd då ner dem i chokladsmeten med en metallsked. Rör ner hackad mandel och häll över smeten i en smord och bakpappers klädd 23 cm stor kakform och jämna till ytan. Grädda i 180° varm ugn i 40 45 minuter, tills kakan höjt sig och är fast (den kommer att få sprickor i ytan under tillagningen).
    4. Låt den ligga kvar i formen och svalna i 30-40 minuter och stjälp sedan upp den på ett galler, där den får svalna helt. Pudra med florsocker och servera i tårtbitar tillsammans med färska bär och grädde.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben