Lökpaj med gröna oliver och parmesanost

Serverar: 4 portioner

Tid: 45 minuter

Byt ut parmesanosten mot Västerbottenost! Kom ihåg att det är olika grader på ugnen under tillagningen

Ingredienser

  • Pajdeg
  • 125 g kylskåpskallt smör
  • 3½ dl (210g) vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 2 msk vatten
  • Fyllning
  • 5 st små röda och gula lökar
  • 1 msk smör
  • 1 msk olivolja
  • 2 st ägg
  • 1 dl grädde
  • 2 dl mjölk
  • 1 dl riven parmesanost
  • 2 pressade vitlöksklyftor
  • 1 tsk salt
  • ½ tsk svartpeppar
  • 2 dl gröna oliver
  • Instruktioner

    Skär smöret i tärningar och tillsätt mjöl, salt och vatten. Arbeta ihop ingredienserna med händerna eller en matberedare till en blank deg. Platta ut degen i en plastpåse och låt vila i kylen cirka 30 minuter. Tryck ut pajdegen i en låg form med löstagbar botten, 25 centimeter. Ställ formen i frysen 5-10 minuter. Nagga med en gaffel och grädda i 250 grader cirka 5 minuter. Skala löken, behåll lite av roten så att de håller ihop. Dela dem uppifrån och ner på hälften. Hetta upp smör och olja i en panna och stek lökarna cirka 10 minuter. Blanda ägg, grädde, mjölk, parmesanost och vitlök i en skål. Salta och peppra. Fördela lök och oliver i det förgräddade pajskalet. Häll på äggblandningen. Grädda i 200 grader i 25-30 minuter.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben