Detta blir ett väldigt gott bröd att ha som tillbehör till sallad eller grillat.
Ingredienser
25 g jäst, rumsvarmt
3 dl kall mjölk
2 tsk krossat flingsalt
8 dl vetemjöl
100 g smör
1 ägg
2 tsk socker
3 msk smör, smält
Till pensling
1 ägg
Vallmofrön
Instruktioner
Blanda smör och vetemjöl till en smulig massa. Lös upp jästen i mjölken. Tillsätt ägg, salt och socker. Arbeta samman till en smidig deg och låt jäsa 1 h under handduk.
Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i två delar. Kavla ut varje del till en platta om cirka 20 * 50 cm. Pensla med smält smör. Vik plattorna tredubbla längst med och skär dem i ca 4 cm bitar. Lägg på mjölad plåt med skarven neråt. Låt jäsa ytterligare 1h.
Pensla med uppvispat ägg och strö över vallmofrön. Grädda i mitten av ugnen i 6 - 7 minuter i 275 grader. Låt svalna på galler.