Mandel- och honungskaka

Serverar: 45 portioner

God kaka som är lite mäktig. Avnjutes i små bitar och räcker till många.

Ingredienser

  • Mördeg
  • 4 1/2 dl vetemjöl (270 g)
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 1 1/2 tsk bakpulver
  • 125 g smör eller margarin
  • 1 ägg
  • 1 msk vatten
  • Fyllning
  • 2 1/2 dl strösocker
  • 180 g smör, gärna osaltat
  • 3/4 dl honung
  • 1 /2 dl vispgrädde
  • 2 pkt á 65 g syltad frukt (kaktärningar)
  • 250 g mandelspån
  • Instruktioner

    Sätt ugnen på 200 grader. Blanda vetemjöl, socker och bakpulver i en matberedare. Skiva smöret och finfördela det i mjölblandningen Tillsätt ägget och vattnet och kör snabbt ihop till en deg. Packa in degen i plastfolie och lägg den att vila 30 minuter i kyl. Kavla ut degen så att den täcker botten på en långpanna som mäter 30x40 cm. Kavla i några omgångar och lappa över skarvarna. Förgrädda degen mitt i ugnen 10 minuter. Under tiden som du steker mördegen gör du fyllningen. Lägg smör, honung och socker i en rymlig kastrull och smält det på svag värme. Tillsätt grädden, mandelspånen och den hackade frukten. Bred smeten tjockt över den förgräddade mördegsbotten. Sätt tillbaka plåten i ugnen och grädda mitt i ugnen ca 30 minuter tills ytan blir fint gyllenbrun. Låt kakan svalna och skär den i bitar med vass kniv.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben