Mandel- och chokladkrämstårta
En drömtårta för de som älskar choklad och mandel!
På bilden är den dekorerad för nyår 2009 med chokladbitar, som en klocka visande 5 i tolv – Den idén snodde jag från Dansukker. Till visarna använde jag after eight straws.
Ingredienser
Botten
4 äggvitor
200 g mandel
200 g florsocker
Chokladkräm
4 äggulor
1 ½ dl strösocker
1 dl vispgrädde
100 g mörk blockchoklad
100 g margarin
Topping
2 ½ dl vispgrädde
Chokladbitar
Instruktioner
- Botten:
Mal mandeln med skal på.
Vispa vitorna till hårt skum.
Tillsätt florsocker.
Vänd ner mandeln.
Lägg bakplåtspapper i botten på en rund form med löstagbar kant.
Häll i smeten.
Bakas till den blir ljusbrun i mitten av ugnen på 150 grader ca 15-25 minuter.
Ska bli fast, men inte hård.
Låt svalna.
- Kräm:
Sjud under kraftig omrörning äggulor, socker och grädde.
Tillsätt under fortsatt kraftig omrörning choklad och margarin lite i taget.
Låt kallna.
- Bred krämen på botten.
Vispa grädden och bred den över krämen.
- Dekorera eventuellt med t ex riven choklad eller godisbitar av choklad.
Till födelsedagar brukar jag sätta ett tomtebloss i mitten, som jag tänder precis innan jag går in till gästerna med tårtan.
- Tips: Vill du göra till många är 3-dubbel sats lagom till långpanna.
- LYCKA TILL!!!
Liknande recept
Kommentarer (8)
Verkligen snygg att titta på, får prova att baka den en dag!
HUR FICK DU NUMMRERNA OCH BLI VITA DÅ ?
Har bjudit på den här på min nyårsbjudning och den gjorde succé! Så tack!!
helt otroligt underbart god vad den!! uppskattades väldigt mycket av mina vänner:D
De vita siffrorna är väl skrivna med kristyr?? Ser så ut iaf.....
Räcker det inte med dubbel sats till långpanna?
MVG, bjöd på den i går, den hade en strykande åtgång!!!
ser skit god ut!!=)