Mandellax med saffranssås

Serverar: 8 portioner

Lax under ett läckert täcke av mandel och västerbottensost som serveras med en färggrann saffranssås och andra goda tillbehör.

Ingredienser

  • 1 ½ kg laxfilé, gärna mittbit
  • Salt
  • Svartpeppar
  • 3 msk mjukt smör
  • 3 msk söt grovkornig senap, tex Graveleijs
  • 1 ½ dl mandelspån
  • 3 msk hackad bladpersilja
  • 200 g riven västerbottenost
  • 900 g tinad bladspenat
  • 2 msk smör
  • 1 hackad vitlöksklyfta
  • 3 apelsiner
  • Saffranssås
  • 5 dl grönsaksbuljong
  • 2 dl grädde
  • 1 kuvert saffran, ½ g
  • 3 msk vetemjöl
  • ½ tsk salt
  • 1 krm peppar
  • Vintersallad
  • 300 g rödkål
  • 200 g färsk grönkål
  • 3 äpplen
  • 1 pressad apelsin
  • Dressing
  • 2 msk söt grovkornig senap tex. Graveleijs
  • 4 msk olja
  • 2 msk ljus vinäger
  • Tillbehör
  • Kokt potatis
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 225 grader.
    2. Strimla rödkålen fint, gärna med osthyvel. Skär bort den grova nerven från grönkålen. Hacka grönkålen och skär äpplena med skal i småbitar. Blanda med apelsinsaften. Blanda dressingen och häll över.
    3. Lägg laxen i en ugnsform. Salta och peppra. Blanda mjukt smör och senap och bred det på laxen. Blanda mandel, hackad persilja och ost och strö över.
    4. Stek fisken i nedre delen av ugnen ca 25 minuter, eller tills innertemperaturen är 55 grader.
    5. Blanda ingredienserna till saffranssåsen och koka upp under omrörning. Sjud 5 minuter. Fräs spenaten i smör med hackad vitlök. Salta och peppra.
    6. Lägg apelsinklyftor och spenat bredvid laxen. Servera med kokt potatis, saffranssås och vintersalladen.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben