Matbröd

Serverar: 1-8 portioner

Gott och enkelt matbröd. Kan jäsa på natten i kylen för att gräddas på morgonen. Tips: Har man inga brödformar antar jag att man kan knåda degen och forma limpor. Degen är dock väldigt kladdig så formar underlättar. Kall vätska gör att degen måste jäsa länge (2 timmar) men smaken blir bättre. Har man bråttom kan man nog värma vätskan till 37 grader. Vill man inte använda fil kan man ta enbart mjölk, men i så fall räcker det med 5 dl. Man ska inte smälta smöret. Bröd håller ihop bättre med osmält smör. Låt degen jäsa i kylskåpet över natten. Grädda på morgonen. Sätt ugnen först på 225 grader och sänk när du satt in brödet. Man förlorar mycket värme på att öppna luckan.

Ingredienser

  • 3 dl kall mjölk
  • 3 dl kall fil
  • 30 g kallt smör
  • 1 tsk salt
  • 1½ tsk fänkålsfrön (kan stötas i mortel)
  • ½ dl ljus sirap
  • 1 pkt jäst
  • 6 dl fint rågmjöl
  • 5 dl vetemjöl
  • Instruktioner

    Blanda allt utom mjöl och rör om. Blanda i rågmjölet och kör med degkrokarna några minuter. Blanda i vetemjölet och kör ett tag till. Pensla två brödformar med olja och mjöla med rågmjöl. Häll degen i formarna, släta till med en blöt slickepott, täck med handduk och låt jäsa i två timmar i rumstemperatur. Grädda i 20-25 minuter på 200 grader.

    Liknande recept

    4.2
    3 h
    4
    8
    4.3
    1 h 30 min
    10
    3
    4.6
    2 h 30 min
    2
    5
    4
    1 h 30 min
    3
    5
    1 h 30 min
    18-24
    2

    Kommentarer (0)

    Relaterade Artiklar

    Scones
    Scones är ofta ett av de bakverk våra barn får prova på att baka allra...

    Indonesisk matlagning
    Indonesier är förtjusta i maträtter med kycklig, höns, gris, ris och r...

    Kreativ återanvändning
    Det pågår ett enormt slöseri i det här landet. Mat för miljarder går d...

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben