Minipajer med varmrökt lax

Serverar: 6 portioner

Istället för att baka en stor paj kan det ibland vara praktiskt med flera i portionsstorlek. Det blir enklare att frysa ner och ta med i t.ex. lunchlådan. Den här pajdegen ger frasigt skal och får en lyxig fyllning av lax och dill.

Ingredienser

  • Pajdeg
  • 3 dl vetemjöl
  • 75 g rumstempererat smör
  • 50 g kesella lätt
  • Fyllning
  • 5 hackade schalottenlökar
  • Smör
  • 250 g varmrökt lax i bitar
  • 75 g strimlade sockerärtor
  • ½ dl hackad dill
  • ½ påse riven ost
  • Äggstanning
  • 3 ägg
  • 2 dl lätt crème fraiche
  • ½ dl mjölk
  • ½ tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • Instruktioner

    1. Hacka ihop mjöl och smör till en grynig massa.
    2. Tillsätt kesella och arbeta ihop till en deg. Sätt ugnen på 225 grader.
    3. Tryck ut degen i 6 tartellformar, ca 12 cm i diameter, och ställ dem i kylen ca 30 minuter.
    4. Nagga degen med en gaffel. Förgrädda ca 10 minuter.
    5. Fräs shalottenlök i smör i en stekpanna. Vispa ihop ingredienserna till äggstanningen. Fördela fyllningen i pajskalen och häll över äggstanningen.
    6. Grädda i mitten av ugnen ca 20 minuter.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    corvette 25 december 2009

    är dom goda att äta kalla ?? samlar recept till student i sommar.

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben