Mjukt tunnbröd

Serverar: 16 portioner

Bröd

Ingredienser

  • 0,25 pkt jäst för matbröd (blå)
  • 5 dl mjölk
  • 1 msk ljus sirap
  • 1 tsk salt
  • 1 kokt kall potatis
  • 13-15 dl vetemjöl special med fullkorn
  • Instruktioner

    1. Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till fingervärme 37 º,. Häll över jästen och rör så att jästen löser sig.
    2. Tillsätt sirap, salt och riv ner den kokta potatisen. Blanda ner det mesta av mjölet. Spara lite till utbakningen. Arbeta degen kraftigt, helst i maskin. Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter. Sätt ugnen på 200 º. Ta upp degen på mjölat bord och arbeta den smidig.
    3. Rulla till en längd och dela den i ca 16 bitar. Kavla ut bitarna till runda bröd ca 17 cm. Avsluta med att kavla med kruskavel. Bröden skall inte kavlas alltför tunna, då blir bröden hårda och kan inte vikas.
    4. Lägg bröden på plåt (inget bakplåtspapper behövs), nagga med en gaffel och grädda direkt i ugnen 5-7 minuter. Bröden skall fortfarande vara ljusa och bara få lite färg.
    5. Låt svalna inlindade i bakduk så att bröden bevarar sin mjukhet.

    Liknande recept

    1 h 30 min
    15-16
    2

    Kommentarer (1)

    mamago 24 februari 2008

    När du kavlar ut tunnbröden, använd då kornmjöl. Blir spm att kavla degen på "kullager"

    Relaterade Artiklar

    Lyckas med julskinkan
    Julskinkan är en av de viktigaste attributen på julbordet för de al...

    Hur jag blev matlagare
    Förmodligen åt jag för första gången i mitt liv vid nästan sex års åld...

    Mat av rester
    Man behöver inte göra en fet pyttipanna så fort det blir över mat från...

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben