Mjukt tunnbröd

Serverar: 16 portioner

I Jämtland bakas tunnbröd med kokt potatis i degen för att brödet skall bli lite segt och kunna vikas ihop med en fyllning. Kambröd kallas brödet som bakas på rågsikt. Det här är en variant bakad på vetemjöl special med fullkorn.

Ingredienser

  • 10 g jäst, färsk
  • 5 dl mjölk
  • 1 msk ljus sirap
  • 1 tsk salt
  • 1 potatis, kokt, kall
  • 13-15 dl vetemjöl special med fullkorn
  • Instruktioner

    1. Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till fingervärme 37º, häll över jästen och rör så att jästen löser sig. Tillsätt sirap, salt och riv ner den kokta potatisen.
    2. Blanda ner det mesta av mjölet, spara lite till utbakningen. Arbeta degen kraftigt, helst i maskin. Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter.
    3. Sätt ugnen på 200º. Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta den smidig. Rulla till en längd och dela den i ca 16 bitar. Kavla ut bitarna till runda bröd ca 17 cm, avsluta med att kavla med kruskavel. Bröden skall inte kavlas alltför tunna, då blir bröden hårda och kan inte vikas.
    4. Lägg bröden på plåt, inget bakplåtspapper behövs, nagga med en gaffel och grädda direkt i ugnen 5-7 minuter. Bröden skall fortfarande vara ljusa och bara fått lite färg.
    5. Låt svalna inlindade i bakduk så att bröden bevarar sin mjukhet.

    Liknande recept

    1 h 30 min
    15-16
    2

    Kommentarer (2)

    Buspippi 1 september 2014

    Tack för receptet. Vi har bakat dem idag. Jag fick ha i ganska mycket mjöl extra för degen var enormt kladdig när jag hade haft i vad som stod i receptet. Annars fungerade allt bra. Återkommer med betyg efter att vi har ätit dem på picknicken imorgon. Barnen tyckte om att vara med och kavla så det var verkligen positivt.

    Buspippi 7 september 2014

    Vet inte vad som blev fel att barnen inte kavlade ut dem ordentligt eller vad som inte funkade. De blev nämligen så sega att de knappt gick att äta. Ska prova en gång till någon gång i framtiden o se om jag kan lyckas bättre då. Ger inget betyg föräns jag har uteslutit att det var vi som gjorde något fel.

    Relaterade Artiklar

    Lyckas med julskinkan
    Julskinkan är en av de viktigaste attributen på julbordet för de al...

    Hur jag blev matlagare
    Förmodligen åt jag för första gången i mitt liv vid nästan sex års åld...

    Mat av rester
    Man behöver inte göra en fet pyttipanna så fort det blir över mat från...

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben