Mörk chokladkaka med rödvin och kolatäcke

Serverad med grädde eller glass och bär blir detta en härlig dessert.

Ingredienser

  • Chokladkaka
  • 1 ½ dl fruktigt rödvin
  • 80 g strösocker
  • 40 g mörkt muscavadosocker
  • 70 g mörk sirap
  • 125 g smör
  • 150 g mörk choklad
  • 3 ägg
  • 120 g vetemjöl
  • ½ tsk bakpulver
  • 50 g russin
  • 150 g mandelmassa
  • Kolatäcke
  • 1 ½ dl grädde
  • 40 g strösocker
  • 40 g mörkt muscavadosocker
  • 70 g mörk sirap
  • 1 msk honung
  • 100 g mörk choklad
  • Riven choklad som dekoration
  • Till servering
  • Glass eller grädde
  • Bär av valfri sort
  • Instruktioner

    1. Ger 8-10 bitar Börja med kaksmeten. Låt alla ingredienser bli rumsvarma. Skålla russinen snabbt i hett vatten. Låt dem rinna av och lägg dem att dra i ½ dl av vinet. Smöra en form med löstagbar kant. Riv mandelmasan medelgrovt och strö den jämnt i botten av formen.
    2. Blanda 1 dl av vinet med socker, muscavadosocker och sirap i en kastrull. Koka tills det börjar tjockna och tag bort ifrån värmen. Smält chokladen i vattenbad och skär smöret i små bitar. Blanda ner smöret i vinblandningen och rör tills det smält. Blanda ner den smälta chokladen och rör tills smeten är jämn. Vispa ner ägggen ett och ett. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner i smeten.
    3. Strö russinen över mandelmassan i formen och häll över smeten och bred ut den jämnt. Grädda i 175 grader i ca 20 minuter. Låt svalna på galler innan den stjälps ur och glaseras.
    4. Kolatäcke: Koka samman allt utom choklad. Låt koka på svag värme 25-30 minuter. Hacka under tiden chokladen fint. Ta bort från värmen och låt svalna något. Lägg ner chokladen i kolasmeten och rör slätt. När kakan svalnat helt så täcks kakan med kolasmet och ställs svalt, helst över natten. Dekorera gärna med riven choklad. Servera gärna med vispad grädde leer glass och bär.

    Liknande recept

    4.9
    50 min
    12
    4

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben