Mor Elins juldricka

Serverar: 8 portioner

Fanns alltid på julbordet i barndomshemmet.

Ingredienser

  • 1 liter skivade torkade äpplen
  • 8 liter vatten
  • 6 dl socker
  • 1/4 paket jäst
  • Instruktioner

    1. Skär äpplena i klyftor, torkas sedan i ugn ca ett dygn på svag värme (max 50 grader) tills de krymt och blivit hårda. Denna procedur görs lämpligtvis i samband med äppleskörden då det krävs en hel del frukt för att få en liter torkad frukt. Klyftorna förvaras torrt t.e.x. i en glasburk.
    2. Frukt och vatten kokas försiktigt ca. en timma och avrinns sedan med en silduk.Häll tillbaka lagen i kitteln, värm och rör ner sockret. Låt lagen svalna till ca. 37 grader, tag lite av lagen och rör ut jästen, rör sedan ner detta i lagen. Låt det sedan stå under lock och jäsa över natten. Skumma och häll på lämpliga flaskor. Står sig i ca 3 veckor.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    heedwig 27 november 2014

    Hejsan. Låter spännande, men jag undrar vad jästen gör? Blir det alkohol plötsligt eller?

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben