Morots och äppelsoppa med salta krutonger

Serverar: 4 portioner

Len och krämig soppa som servera med grova knapriga timjankrutonger.

Ingredienser

  • 500 g morötter
  • 2 stora äpplen
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 msk finriven färsk ingefära
  • 8 dl vatten
  • 2 msk konc grönsaksfond
  • 1 dl vispgrädde
  • Olivolja
  • Salt
  • Malen svartpeppar
  • Timjankrutonger
  • 4 tjocka skivor av ciabatta
  • 2 msk olivolja
  • 1-2 tsk flingsalt
  • 1 tsk torkad timjan
  • Instruktioner

    1. Skala och riv morötterna. Dela, kärna ur och riv äpplena. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs lök och vitlök i 1 msk olja i en stor kastrull utan att de får färg, ca 3 minuter. Blanda i morot, äpple och ingefära. Låt fräsa 1-2 minuter. Häll på vatten och fond, koka under lock ca 15 minuter, rör om då och då.
    2. Sätt ugnen på 225° grill. Skär brödet i grova tärningar och lägg i en ugnssäker form. Blanda krutongerna med olja, salt och timjan. Rosta i ugnen 5-10 minuter, tills krutongerna har fått fin färg, vänd dem då och då.
    3. Mixa soppan slät med en stavmixer eller i en matberedare. Tillsätt grädden, låt koka ca 3 minuter. Krydda med 1 ½ tsk salt och 2 krm peppar. Häll upp och toppa med krutonger.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben